„Messi nem fordíthat hátat a palesztin áldozatoknak”

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A palesztin labdarúgó szövetség vezetője Messi poszterek és mezek elégetésére szólítja a szurkolókat, ha a focista pályára lép a válogatottal Izraelben.

Messi (Forrás: goal.com)

A palesztin labdarúgó szövetség vezetője felszólította az arab és muzulmán sportrajongókat, hogy égessék el a Barcelona szupersztárjának fotóit és pólóit, ha pályára lép hétvégén az Argentína és Izrael közötti barátságos meccsen.

Jibril Rajoub a felszólítást egy tüntetés után tette az argentin képviseleti iroda előtt Rámalláhban, ahol egyúttal kérte a mérkőzés törlését is.

A barátságos mérkőzésre június 9-én, a jeruzsálemi Teddy Stadionban kerül sor, csak egy héttel Argentína első vb meccse előtt Moszkvában, melyet június 16-án Izland ellen fog megvívni.

“Messi. Ne gyere. Ne mosd tisztára a rasszizmus arcát,” – mondta Rajoub.

Az izraeli labdarúgó szövetség szerint Messi várhatóan jászani fog a jövő heti mérkőzésen.

Pénteken az arab izraeli Yousef Jabarin képviselő (Egyesült Arab Lista) sürgette Argentínát, hogy törölje a mérkőzést, Izrael akcióira hivatkozva a Gázai övezetben.

A mérkőzés megtartása – írta az argentin külügyminiszternek szánt levelében – “veszélyes üzenetet küld az izraeli kormánynak, hogy a világ elnézi neki az emberi jogok súlyos megsértését”.

Jabarin továbbá kijelentette, hogy Lionel Messi “nem fordíthat hátat a palesztin áldozatoknak.”

“Öszintén remélem, hogy a releváns testületek Argentínában újraértékelik a meccs terv szerinti megtartását.”

Az Izrael ellenes BDS mozgalom is kampányt indított a meccs megakadályozására, többek között leveleket küldtek az argentin sportolóknak.

Az értékesítést kezelő cég elmondása szerint 20 perc alatt elkelt mind a 20 ezer jegy a barátságos mérkőzésre.

Az izraeli-gázai határ mentén fokozottan feszült a helyzet a március 30 óta tartó erőszakos tüntetések miatt.

A tüntetések elvileg május 15-ig tartottak volna, de az övezetet irányító Hamász terrorszervezet vezetői közölték, hogy folytatni akarják.

Izrael többször hangsúlyozta, hogy a Hamász a tiltakozásokat támadásai és a határkerítés megsértésére irányuló akciói leplezésére használja. A tüntetések során megöltek közül voltak, akik robbanóanyagot próbáltak elhelyezni a határkerítésnél vagy katonákra lőttek.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Címkék:Messi

[popup][/popup]