Mert kell egy csapat… – 85 éve született Garas Dezső

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

1934. december 9-én született Garas Dezső (születési nevén Grósz Dezső) színész, a Nemzet Színésze, Kossuth és Jászai Mari Díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának tagja.

Garas Dezső

Grósz Lajos lókereskedő és Sirger Ilona gyermekeként született. Saját bevallása szerint “szerelemgyerek” volt, mivel édesapja zsidó vallású volt, édesanyja pedig régi, főpapi taggal is büszkélkedő római katolikus családból származott. A szülők megegyezése szerint Dezső fiuk apja vallását kapta, csak a holokauszt kezdetén keresztelkedett ki. 1944-ben életmentő beavatkozásra volt szüksége, amikor is pszichoszomatikus okokból eredő strúmával műtötték. Az operáció után nem sokkal leállt a légzése, és csak egy éppen odaérkező orvos tudta megmenteni, aki még azt sem engedte, hogy műtőbe vigyék, hanem ott, a kórteremben gégemetszést hajtott végre rajta. A beavatkozás során hangszála is károsodott, ezért volt szükség hangjának folyamatos és intenzív ápolására.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult, majd az egyébként kötelező vidéki kezdés helyett a Nemzeti Színházban Major Tamás szerződtette.

Több mint tíz évig volt később a Madách Színház tagja, majd egy évadot a 25. Színházban töltött. Volt a Mafilm munkatársa, majd 10 évig a Népszínház tagja, később a szolnoki Szigligeti Színház tagja, valamint a Művész Színház vendégművészeként is játszott. Ezután szabadfoglalkozású színész volt, játszott a Katona József Színházban és Vígszínházban, végül 2011. december 30-án bekövetkezett haláláig a Nemzeti Színház művésze volt.

A pofon – Garas Dezső sztorizik, Gobbi Hilda 70. születésnapja alkalmából

Gálaest -Gobbi Hilda 70. születésnapja alkalmából Garas Dezső sztorizik – A Pofon

Rendezett is, első színpadi rendezése a Józsefvárosi Színházban. Eduardo De Filippo: Ezek a kísértetek című darabja volt.

Filmen először a Makk Károly rendezésében 1954-ben készült Liliomfiban játszott, ahol az ifjú Schnapsot alakította. Híres szerepe volt Sándor Pál filmjében, a Régi idők focijában Minarik Ede figurája, és szállóigévé lett a mondata: Mert kell egy csapat… Utolsó filmes szerepe Frici megformálása volt a 2011-ben készült Világjobbítók című tévéfilmben.

2011 decemberében jelentette be, hogy visszavonul a színpadtól, ám döntését nem hozták a nyilvánosság tudomására. A Nemzeti Színházban utolsó előadása 2011. december 20-án volt, amikor Törőcsik Mari kérésére még eljátszotta az apa szerepét Fejes Endre–Presser Gábor Jó estét nyár, jó estét szerelem című darabjában. Munkássága során leginspirálóbb partnereinek Darvas Ivánt, Kern Andrást, Kútvölgyi Erzsébetet és Törőcsik Marit tartotta. Törőcsik Marihoz fűződő barátsága egész pályafutása során végigkísérte. A fenti videón pályakezdéséről, Gobbi Hildához fűződő kapcsolatától mesél egy anekdotát.

Fia: Garas Dániel operatőr, lánya: Garas Klára producer, menye: Balla Eszter színésznő. (Wikipédia nyomán)

[popup][/popup]