Menekültek, Európa, iszlám

Írta: Heller Ágnes / nepszava.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

4 - HellerÁgnes_fotóCzirjákPálMa, 2015 szeptemberében, a helyzet legnagyobb veszélye az, hogy megszűnünk különböző dolgok között különbséget tenni. A kormánypropaganda elítélése nem járhat együtt a menekültkérdés bagatellizálásával, ahogy az európai határozatlanság kritikája a bevándorlás elkerülhetőségének hamis illúziójával sem. A terrorizmus elleni fellépést sem lehet helyettesíteni az Iszlám Államra való összpontosítással. “Európa,vigyázz!” – mondta annak idején Thomas Mann. A helyzet nem azonos, de a felszólítás azért ma is helyénvaló.

A kormánypropaganda, röviden, folyamatosan bűnt követ el.

A Biblia előírja, hogy idegent ne zaklass, hagyd meg meződnek szélét, hogy az idegennek is legyen mit ennie, azaz együttérzésre, segítségre biztat, akár saját kárunk vállalásával is, hiszen mi is letarolhatnánk mezőnk szélét. Ebben a szellemben biztat együttérzésre, segítségre manapság Ferenc pápa. Nem így a magát kereszténynek nevező kormánypártunk. Lehet mosolyogni Gyurcsány Ferenc teátrális gesztusán, de ez a színpadi gesztus a jóra mutatott példát. Bárcsak többen tennék!

Egyetlen nép sem szereti az idegent, minden nép gyanúval közeledik hozzá, sokszor ellenszenvvel is. De egy becsületes, felelősségteljes kormány nem az ember rosszra hajló ösztönét, hanem jóra való hajlamát erősíti. A mi kormányunk azonban ennek az ellenkezőjét cselekedte. Gyűlölet kampányba kezdett a menekültek ellen, élősködőknek, haszonlesőknek nevezte őket, akik csak az európaiak vagyonára éhesek. Eleszik gyerekeink elől a kenyeret, elveszik fiainktól az állásukat, terroristáknak, járványt terjesztőknek, lázadóknak mondta. A legújabb nóta az, hogy a határaink védelmét az ellenzék akadályozta meg. (Lelki szemeimmel már látom Kunhalmi Ágnest és Széll Bernadettet, ahogy csadorban osztogatják a röplapokat egy törökországi menekülttáborban, arra biztatva szírt és afgánt – méghozzá arabul -, hogy sétáljanak keresztül Magyarországon). Egy nép legrosszabb ösztöneire – irigységre, gyűlöletre, agresszióra építeni, azokat a propagandának megfelelően mozgósítani – igen veszélyes játék. Megrontja ugyanis a nép lelkét.

Kormányunk a bűnt nem a menekültek ellen követte el, hiszen azok továbbhaladnak, s hamar el fogják felejteni a földön, hidegben és esőben eltöltött éjszakákat, s azt, hogy az élelmet úgy dobáltak közéjük, mint gyerekeik szokták az állatkertben a majmoknak vagy medvéknek. De a magyar nép itt marad, az ő lelke lett megfertőzve, s hogy ebből semmi jó nem sülhet ki, azt már mindannyian, a huszadik században megtapasztaltuk.

Meg kell azonban jegyeznem, hogy számos külföldi sajtótermék valóban egyoldalú, minthogy csak ezt mutatja, s nem azt a sok és önzetlen segítséget, amit a rendes emberek kéretlenül a menekülteknek adtak, annak ellenére, hogy ezért „migráns-barátsággal”,”magyarellenességgel” vádolhatják őket. Képekkel is lehet hazudni.

Nem szabad azonban a menekülőkkel való sanyarú elbánás kérdését összekeverni a határok biztonságának kérdésével.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]