Megnyílt a budapesti Herzl-központ

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Ünnepélyes keretek között nyílt meg vasárnap este a Herzl-központ a budapesti Izraeli Kulturális Intézetben.

A megnyitón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a megismerést nevezte a népek és kultúrák együttélése egyetlen lehetséges módjának. Elmondta, a jövő évtől a Nemzeti alaptanterv részét képezi, hogy Izrael „a Közel-Kelet demokratikus állama, az az ország, ahol a Kárpát-medencén kívül a legnagyobb számú magyar ajkú kisebbség él”.

Megnyílt a budapesti Herzl-központ

A frissen megnyílt Herzl-központ (fotó: MTI, Kovács Attila)

Natan Sharansky, a Szochnut (Jewish Agency for Israel – a diaszpóra és Izrael kapcsolatait ápoló világszervezet) elnöke fontos lépésnek tekintette a központ megnyitását, kifejezve háláját a magyar kormánynak azért, hogy megnyílhatott az intézmény.

Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete hősnek nevezte Herzl Tivadart, és úgy fogalmazott: olyan magyar ember volt, aki felkarolta a zsidóság ügyét. Herzl Tivadart kivételes vezetőnek nevezte Gusti Yehoshua-Braverman, a Cionista Világszövetség diaszpóraügyek hivatalának vezetője is. Úgy folytatta: egyike volt azoknak, akik valóban meg tudták változtatni a történelmet.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke szerint a Herzl Tivadar által kigondolt „csodából” született Izrael állama. Hangsúlyozta: fel kell lépni azok ellen, akik szítják az antiszemitizmust. „A mi felelősségünk is ennek határt szabni” – mondta.

Alex Katz, a Szochnut kelet-európai igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a központ Herzl Tivadar egykori otthonától mindössze hétszáz méterre nyílt meg, Avraham Duvdevani, a Cionista Világszövetség elnöke pedig az intézmény megnyitását fontos kapcsolatnak nevezte Izraellel.

Megnyílt a budapesti Herzl-központ

Avraham Duvdevani a megnyitón (fotó: MTI, Kovács Attila)

A központ a Cionista Világszövetség megalapítójának és Izrael állam megálmodójának állít emléket szülővárosában. Az 1860-ban született Herzl Tivadarról elnevezett centrum a jeruzsálemi Herzl Múzeum mintájára a jövőben információkkal szolgál és programokat kínál a politikai cionizmus legnagyobb alakjáról. Az intézmény a nyilvánosság előtt január 1-jén nyílik meg.

Az Izraeli Kulturális Központban vasárnap a Tett és Védelem Alapítvány, valamint a Szochnut közös antiszemitizmus-monitoring irodát is nyitott.

[popup][/popup]