Mégis viseljünk kipát! – javasolja a német kormány

Írta: hvg.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Agela Merkel szerint a németeknek a múltjuk miatt most sokkal tudatosabban kell viselkedniük.

Szombaton mi is megírtuk, hogy az antiszemitizmus erősödése miatt nem javasolja a Németországban élő zsidóknak a kipa nyilvános viselését a német szövetségi kormány antiszemitizmus elleni kormánybiztosa.

Felix Klein korábban azon az állásponton volt, hogy Németországban bárki bárhol viselhet nyilvánosan kipát, mert emiatt semmilyen bántódás nem érheti, szombaton viszont úgy vélte, hogy sajnos már nem ez a helyzet, egyre kevésbé kelt felháborodást az antiszemita nézetek hangoztatása.

Egy közelgő Izrael-ellenes demonstráció miatt viszont a német kormány változtatott az álláspontján. Most arra szólítják el az embereket, hogy a szolidaritás jegyében igenis viseljenek kipát.

Az izraeli elnök, Reuven Rivlin megdöbbenésének adott hangot Klein javaslata miatt, mert szerinte azzal megadják magukat az antiszemitizmusnak.

“Tudomásul vesszük és értékeljük a német kormány morális pozícióját és az ott élő zsidó közösség melletti elköteleződését, de a velük kapcsolatos félelmek, és az antiszemitizmussal szembeni kapituláció ismét azt támasztja alá, hogy a zsidók nincsenek biztonságban Németországban”, mondta az izraeli államfő vasárnap.

Klein azután változtatta meg az álláspontját, miután hétfőn Angela Merkel szóvivője is megszólalt. Steffen Seibert azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy az országnak látnia kell, hogy a szabad vallásgyakorlat mindenki számára elérhető, és bárki biztonságosan mehet bárhova az országban akkor is, ha kipát visel.

Klein a Funkénak nyilatkozva azt mondta: “Felszólítok minden berlini és német állampolgárt, hogy a következő szombaton viseljen kipát, ha a berlini Al-Quds nap alkalmából ismét tolerálhatatlan támadások történnének a zsidók és Izrael ellen.”

Teljes cikk

[popup][/popup]