MAZSIHISZ: Vannak problémák, de konstruktívan akarjuk megoldani a mindenkori kormánnyal

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Még nem lehet érzelmek nélkül beszélni a Horthy korszakról, mert közel van, és még élnek az érintettek– mondta Fröhlich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. 

Fröhlich Róbert úgy véli, a Horthy-kor mérlege nem csak abból kell álljon, hogy a zsidók miként élték meg, mert a nem zsidóknak sem volt fenékig tejfel.

„A rendszerváltás óta ábrándos Horthy-nosztalgia kezd kialakulni–Lázár miniszter úr épp ezt bizonyította–, de ez egy teljesen hamis kép a Horthy-korról”– fogalmazott Fröhlich.

Grósz Andor, a MAZSIHISZ elnöke úgy véli, őt azért választották elnökké, hogy nyugodt, kiegyensúlyozott egyházat építsenek. Akkor azt ígérte, nem fognak politizálni egy kivétellel: ha a zsidó közösséget érinti a politika. Megválasztása óta ezt az első ilyen eset– tette hozzá.

Arról beszélt, hogy elismerik Horthy Miklós érdemeit a nemzet megtartásában, de nem tudják elfelejteni mindazt, amit Horthy tudtával a zsidósággal tettek a korszak kormányai.

„Nem kívánom minősíteni, hogy hallgat a másik zsidó felekezet”– így válaszolt Grósz Andor arra a kérdésre, hogy furcsának tartja-e, hogy az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) nem szólalt meg a mostani ügy kapcsán.

Azt gondolja, hogy a zsidó emberek nem maradhatnak szótlanok, amikor a felmenőik emlékét sértik. Kötelezi őket a kegyelet, a tisztelet, és mindent meg kell tenniük, hogy a gyűlöletbeszéd ilyen formában se jelentkezzen a magyar társadalomban.

Grósz Andor elmondta, amikor Amerikában találkozott Kevin McCarthy-val, a Képviselőház elnökével, akkor beszéltek a magyarországi zsidóság helyzetéről, a kormánnyal való kapcsolatukról, ugyanakkor elismerte, hogy a jelenlegi politikai viszonyok között szabadabban élhetik meg a zsidóságukat.

ATV.hu

 

[popup][/popup]