Mazsihisz: „Megbántott felebarátainkat megkövetjük”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Miután a Mazsihisz is aláírta a 15 vallásfelekezet által kiadott nyilatkozatot, melyben a férfi és nő közötti monogám házasságot nevezik az „emberi méltóság alapjának”, több zsidó szervezet és számos magánszemély is tiltakozott. A Mazsihisz közgyűlésén Frölich Róbert főrabbi is számon kérte, miért nem szerepelt az a mondat a neki küldött szövegváltozatban.

A Mazsihisz vezetése most nyilatkozatot adott ki ez ügyben:

„A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) neve is szerepel egy olyan nyilatkozat aláírójaként, amely az elidegeníthetetlen emberi méltóságot összeköti a férfiak és nők közötti házasság intézményével.

A Mazsihisz hosszú évek óta, minden megnyilatkozásában egyértelművé tette, hogy hitünk szerint az emberi lény méltósága feltétel nélküli. A szándékunk ellenére, figyelmetlenül megbántott felebarátainkat megkövetjük, elnézésüket kérjük.

Javasoljuk, akikkel sok tekintetben közös örökség hordozói, őrzői, tanúi vagyunk, hogy ők is gondolják át a vonatkozó mondat értelmét. Szervezetünk továbbra is vallja, hogy emberek csoportját nem helyes tisztátalannak minősíteni, nem szabad megkülönböztetni és különösen kriminalizálni, csupán orientációja, identitása, boldogságkeresése okán, és hisszük, hogy az ilyen minősítések rombolják a társadalmi kohéziót.

A zsidó vallási törvényeket követve, a Mazsihisz minden megkülönböztetett, démonizált közösséggel továbbra is szolidaritást vállal a humánum jegyében.

Ezért a Mazsihisz elnöke társadalmi párbeszédet kezdeményez mindazokkal, akik a különböző platformokon kifejtették ezzel kapcsolatos véleményüket.”

Kapcsolódó cikkek

A Mazsihisz közgyűlésen is vitatéma volt az egyházak közös nyilatkozata a házasság szentségéről és a férfi-nő kapcsolatról 

A Haver Informális Zsidó Oktatási Alapítvány nyilatkozata

A Hasomer Hacair nyilatkozata

Címkék:monogám házasság

[popup][/popup]