Marosvásárhely: hamarosan megnyílik a város zsidóságát bemutató múzeum

Írta: szekelyhon.ro - Rovat: Hírek - lapszemle

Hamarosan a nagyközönség előtt is megnyitják Marosvásárhelyen a zsidó múzeumot, ahol elsősorban a város történelmének egy szeletével, az egyik itt élő közösség múltjával ismerkedhetnek meg a látogatók. 

Az Iskola (ma Aurel Filimon) utcában a zsinagóga melletti, a zsidó hitközségnek is otthont adó földszintes épületben, annak első részében rendezték be a múzeumot, amelyben korabeli tóratekercsek, könyvespolc és könyvek, rabbi-viselet, családi fényképalbumok, lakberendezési tárgyak, zongora, kályha, szőnyeg, asztal, szék, marosvásárhelyi hírességek portréi láthatók.

Dub László hitközségi elnök lapunknak elmondta, annak ellenére, hogy már tartottak egy úgynevezett hivatalos múzeumavatót, a nagyközönség számára július 15-től lesz látogatható, ugyanis még kisebb igazításokra van szükség. A berendezést Karácsony István történész, a Maros Megyei Múzeum munkatársa tervezte. Belépéskor az előtérben korabeli fényképfelvételek kinagyított mása fogadja a látogatót, illetve az egykori náznánfalvi zsidó imaházból megmentett, héber feliratú deszkadarab. Az elnök érdeklődésünkre elmondta, jó kapcsolatot ápol a marosvásárhelyi zsidó hitközség a budapesti Mazsihisz-szel, és az ottani zsidó múzeum kölcsönözte az értékes relikviát. A Marosvásárhely közelében levő faluban élt egykor, a 18. században egy nagyobb zsidó közösség, amelynek tagjai később a városban telepedtek le. Az írott dokumentumok alapján lehet tudni, hogy egykor egy imaház is állt a faluban, de abból mára semmi nem maradt meg, illetve Budapesten őriznek néhány darabot belőle.

A két szoba közül az egyikben egy lakásbelső berendezései láthatók, zongora egy zenemű kottájával, gyertyatartókkal, íróasztal családi fényképalbumokkal, fogas rabbi-öltözékkel, kályha, fásláda, újságtartó korabeli lapokkal, falióra, a falon kinagyított családi képek, asztal, szék. Az üvegtárlókban tóratekercs, hímzett, selyem tóratartó. A belső szobában elhelyezett üvegtárlóban az elhurcoltak tárgyai közül néhány darab: vászonból varrt sárga csillag, amit a ruhájukon kellett viselniük a zsidó közösség tagjainak a második világháború idejében hozott zsidó törvény szerint, imakönyv, a lefoglalt zsidó vagyon leltára, imaszíj és imakendő, fénykép. A szoba közepén egy terepasztal látható, ahol Marosvásárhely egykori zsidók-lakta utcái, zsinagógája, rituális fürdője, iskolája is felfedezhető. „…és a fények kialudtak 1944. június 6-án” – olvasható az asztal szélén körben magyar, román, angol és héber nyelven, a zsidó közösség deportálásának napjára utalva.

A teljes cikk ide kattintva olvasató.

[popup][/popup]