Már több mint félmillió telepes él Júdeában és Szamáriában

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A westbankjewishpopulationstats.com hivatalos adatokon alapuló jelentése szerint a telepesek száma január 1-jére elérte az 502.991-et, ami több mint 2,5 százalékos növekedést jelent 12 hónap alatt, és közel 16 százalékost az elmúlt öt évben.

Efrat, az egyik nyugati pari település

„Hatalmas mérföldkőhöz érkeztünk – mondta Baruch Gordon, a csoport igazgatója, Beit El település lakója. – Azért vagyunk itt, hogy itt maradjunk” – szemlézte a hír a Szabad Európa.

Akkor érkeztek el a mérföldkőhöz, amikor Izrael új kormánya, amely a palesztin államiságot ellenző nacionalista és vallásos pártokból áll, prioritási listája élére helyezte a települések bővítését. A kormány már ígéretet tett a régóta hallgatólagos kormányzati támogatást élvező kockázatos előőrsök legalizálására, a telepesotthonok jóváhagyásának és építésének felgyorsítására Ciszjordániában / a nyugati parton.

„Úgy gondolom, hogy ennek a kormánynak az ideje alatt több épület készül el, mint az elmúlt húsz év kormányai idején” – mondta Gordon.

A települések mindegyik izraeli kormány alatt virágoztak, beleértve a békefolyamat csúcspontját is a kilencvenes években. Még Izrael rövid életű korábbi kormánya is, amelyben a palesztin államiságot támogató és az azt ellenző pártok egyaránt helyet kaptak, folytatta a települések építését.

Teljes cikk

[popup][/popup]