Magyarország elítéli a terroristákat, az áldozatok oldalán áll, és elismeri Izrael jogát az önvédelemre

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Politikai nyilatkozatban ítélte el az Országgyűlés a Hamász Izrael ellen intézett terrortámadását, és együttérzését fejezte ki azok felé, akik elszenvedték a támadásokat, elveszítették hozzátartozójukat, szeretteiket. A kormánypárti frakcióvezetők által benyújtott javaslatot 168 igen, két nem szavazattal és négy tartózkodás mellett fogadta el a parlament.

Az Országgyűlés épülete

A dokumentum leszögezi, hogy Magyarország elítéli a terroristákat és az áldozatok oldalán áll, valamint elismeri Izrael jogát az önvédelemre. A nyilatkozat felhívja a figyelmet arra, hogy közvetlen és súlyos kockázatot jelentenek Európa biztonságára az ellenőrzés nélkül, nagy számban beengedett tömegek, akik között ott vannak a Hamász és más terrorszervezetek megbízottjai is. Ez a „felelőtlen és elhibázott” migrációs politika egyenes következménye. Az Országgyűlés azt is deklarálta: Magyarország fizikai és jogi határzárral védi határait az illegális bevándorlással szemben, távol tartva a migrációval együtt járó terrorista veszélyt és garantálva a magyar állampolgárok biztonságát, és elvárja, hogy az Európai Unió minden eszközzel támogassa ezt álláspontot. A határozathozatalnál jelen volt Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete – írja az MTI.

A négy tartózkodás mi hazánkos politikusoktól jött (Apáti István, Dúró Dóra, Dócs Dávid, Szabadi István) – írja a Magyar Hang. A két nem szavazat a mi hazánkos Novák Előd és Hadházy Ákos volt. A független képviselő a szavazás előtt  így indokolta voksát:

„A politikai nyilatkozat olyanokkal ijesztgeti a magyarokat, hogy az Európába »ellenőrzés nélkül, nagy számban beengedett« migránsok közt ott vannak »a Hamasz és más terrorszervezetek megbízottjai«; ez pedig »a felelőtlen és elhibázott migrációs politika egyenes következménye«. Az ijesztgetés mellett persze jön a hivatkozás a határkerítésre, amely állítólag »távol tartja a migrációval együtt járó terrorista veszélyt«. Ezzel kapcsolatban csak azt kérdezném, hogyan jutnak Ausztriába és Szlovákiába az illegális migránsok, ha a kerítés ilyen nagyszerűen működik?? Vagy azt, hogy miért engedték el a magyar börtönökből az embercsempészeket?? Biztos ez is hozzá tartozik a magyar állampolgárok biztonságának garantálásához… És persze felhasználja a Fidesz az Izraelben történt tragédiát arra is, hogy folytassa a hadakozást »Brüsszellel«: az Országgyűlés eszerint »elvárja« hogy »az Európai Unió minden eszközzel támogassa« a magyar kormány embertelen és ésszerűtlen politikáját” – írta Hadházy Ákos.

A Momentum frakciója előzetesen azt közölte, hogy nem vesz részt a szavazáson, „a Fidesz kreálta politikai bábszínházban”. Mint írták, a „Momentum teljes közössége határozottan elítéli azt a terrortámadást, amit ártatlan civilekkel szemben követtek el Izraelben. Szolidaritásunkat fejezzük ki az áldozatok felé és együttérzünk az elhunytak családtagjaival, rokonaival, barátaival. Nem véletlenül kezdeményeztük már korábban is, hogy szolidaritásunkat akképpen is fejezzük ki, hogy izraeli színekkel világítjuk ki az Országházat – azonban ezen kezdeményezésünket szó nélkül hagyta a kormányzó párt. A Fidesz Országgyűlés elé terjesztett politikai nyilatkozata összemossa a terrorizmust és a bevándorlást, amivel nem a fennálló válságot akarják megoldani, csak önös belpolitikai érdekei szerint cselekednek.”

A Demokratikus Koalíció azt közölte, hogy megszavazzák a javaslatot. Azt írták, hogy a kormány javaslata erősen kifogásolható részeket is tartalmaz, másrészt elmulasztja a Hamász terrorszervezetté nyilvánítását, ezért a DK módosító indítványokat nyújtott be a kormány javaslatához. „Ezeket a módosítókat tegnap este a Törvényalkotási Bizottságban a fideszes többség leszavazta, mi mégis úgy döntöttünk, hogy minden kifogásunk és hiányérzetünk ellenére, amit a vitában el is fogunk mondani, a történtek súlyára tekintettel támogatni fogjuk ezt a határozatot.” Hozzátették: „Azt ugyan nem értjük, hogy az Orbán-kormány miért nem tartja terrorszervezetnek az ártatlan civileket, nőket és gyerekeket meggyilkoló Hamaszt, ahogy azt sem értjük, hogy a kormány miért keveri bele a terrorizmus kérdésébe a migrációt, főleg 1400 elítélt embercsempész börtönből való kiengedése után. Ahhoz azonban így sem férhet kétség, hogy a DK együttérez a megtámadott Izraellel, osztozik az áldozatok hozzátartozóinak gyászában és elítéli a terrorizmust, így meg fogjuk szavazni a kormány e kérdésben benyújtott határozatát.”

MSZP-s, jobbikos, LMP-s és párbeszédes politikusok is igennel szavaztak.

[popup][/popup]