Magyar Sába királynője Tel Avivban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ma este a Magyar Állami Operaház a Sába királynője című bibliai témájú operát, csütörtökön és pénteken pedig a Budapesti Operettszínház az első klezmermusicalt, a Menyasszonytáncot adja elő a tel-avivi operaházban.

Részlet a Sába királynője előadásból (Fotó: Nagy Attila)

A magyar—izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének harmincadik évfordulója alkalmából magyar kulturális évad zajlik Izraelben a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében.

A Magyar Állami Operaház, története során először látogat Izraelbe. Régóta dédelgetett álmuk válik valóra: megismertetni az izraeli közönséggel Goldmark Károly fő művét, a Sába királynőjét, amit a szerző halálának 100. évfordulóján, 2015-ben Káel Csaba rendezésében mutattak be.

Az évad másik nagy eseménye a héten a Budapesti Operettszínház előadása, a Menyasszonytánc. Csütörtökön és pénteken adják elő Jávori Ferenc klezmermusicaljét Izraelben. Most felújított változatát tárják a közönség elé a kitörő életörömmel és ugyanakkor mély bánattal átitatott, a harmincas években egy erdélyi román-magyar-zsidó kisvárosban játszódó történetnek, amelyben a szép és büszke Rózsi egy pillanat alatt veszít el mindent, amikor kiderül zsidó származása. A főbb szerepeket Gubik Petra, Kocsis Dénes, Szendy Szilvi, Laki Péter, Földes Tamás és Szulák Andrea alakítják.

A programsorozat október 23-ig tart – írja a Magyar Nemzet.

[popup][/popup]