Magyar Hajnal: A családfát is nyilvánosságra kell hozni

Írta: CZENE GÁBOR/NOL.HU - Rovat: Hírek - lapszemle

A „magyar és fehér etnikai azonosságtudat” újraélesztését tartja feladatának a szélsőjobboldali Magyar Hajnal, amely elvárja vezetőitől és jelöltjeitől, hogy hozzák nyilvánosságra családfájukat.

A szervezet a „holokausztipar ellen” tüntet a hét végén a Józsefvárosi pályaudvarnál, ahol a kormány tervei szerint jövő áprilisban átadják a vészkorszak áldozataira emlékező Sorsok Házát.

KisgergelyAndras_MTI

Kisgergely András – fotó: MTI

A Magyar Hajnal a közelmúltban jelentette be, hogy pártot alapít. Az elnök Kisgergely András, az ózdi önkormányzat és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés független képviselője, akit tavaly májusban Endrésik Zsolt parlamenti képviselővel együtt zártak ki a Jobbikból.

A párt bejegyzése elakadt, a bíróság – Kisgergely szerint „mondvacsinált ürüggyel” –hiánypótlásra szólította fel a szervezetet. Végül a már bejegyzett Nemzeti Forradalmi Párt változtatott nevet, és alakult át Magyar Hajnallá. Kisgergely András biztosra veszi, hogy a bíróság kénytelen lesz elismerni az így létrejött új formációt, amelynek hivatalos és teljes neve: Magyar Hajnal Mozgalom Párt.

A párt a görög neonáci Arany Hajnal mintájára szerveződik. A hazai sajtóban a Nemzeti Forradalmi Pártot szintén neonáci szervezetként tartják számon. Kérdésünkre, hogy a Magyar Hajnal nyíltan vállalja-e a neonáci jelzőt, Kisgergely András közölte: „Nevezhetnek, ahogyan akarnak, nem foglalkozom ezzel. Mi magyar és keresztény nemzeti szociális mozgalomként határozzuk meg magunkat.” Nem kívánja minősíteni a jobbikos Dúró Dóra állítását sem, miszerint a Magyar Hajnal egy „kamupárt”, amelynek az alapítókon kívül nincs tagsága, és csak a választásokon való indulással járó pénzt akarja megszerezni.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]