Lord Rothschild: A világháború óta nem volt ilyen veszélyes a helyzet

Írta: 444.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Jacob Rothschild, a világ egyik legnagyobb befektetési alapjának vezetője ezen a héten tette közzé évértékelőjét. 

Minden évben elemzi a befektetések helyzetét, és a következő év lehetőségeit a RIT (Rothschild Investment Trust) ügyfelei számára. Az alap összesen 2,3 milliárd font (közel ezermilliárd forint) értékű eszközöket tart, ebből mintegy 160 millió font Jacob Rothschild saját pénze.

A 79 éves üzletember mostani évértékelőjében így fogalmazott:

„Olyan geopolitikai helyzettel kell most szembenéznünk, aminél veszélyesebb nem fordult elő a második világháború óta.”

Az aggasztó helyzet szerinte azért állt elő, mert egyszerre több súlyos válság is fenyegeti a világot. Ezek a következők:

  • Káosz és a szélsőségesek előtörése a Közel-Keleten.
  • Orosz agresszió és terjeszkedés.
  • Brutális európai munkanélküliség.
  • Az EU egy részének aggasztó gazdasági helyzete.

Rothschild arra figyelmezteti a befektőit, hogy most ne a profitra gondoljanak, hanem örüljenek, ha sikerül megtartani a vagyonukat. Befektetési alapja híres arról, hogy általában tisztes hasznot hozott az ügyfeleknek, de most azt írja, hogy teljesen kiszámíthatatlan a közeli jövő.

Jacob Rothschild. Fotó: Stuart C. Wilson/ Getty Images
Jacob Rothschild. Fotó: Stuart C. Wilson/Getty Images

Szerinte nagyon rossz jel, hogy 2014-ben a világgazdaság alig növekedett, holott már hat éve hatalmas összegeket költenek el az USA-ban és Európában is a gazdaság élénkítésére. A kormányoknak a magas államadósságok és az alacsony jegybanki kamatok miatt alig van lehetőségük beavatkozásra, ezért nem látszik, hogyan javulhat a helyzet.

4 dolog lehetséges

Egy másik Rothschildokhoz kötődő befektetési cég, a Rothschild Wealth Management tavaly év végén közölt előrejelzésében négy forgatókönyvet sorol fel, hogy mi jöhet most a világban. Ezek közül csak egy optimista (az USA megmenti a világot), egy nagyon pesszimista (globális válság lesz), kettő pedig arról szól, hogy talán később lesz rossz, nem rögtön (folytatódik a pangás, illetve az infláció elengedésével igyekeznek változtatni Nyugaton).

1. Pangás

Lassan mennek tovább a reformok, amivel életben lehet tartani a világgazdaságot, de az eladósodást nem lehet kinőni, és a gazdasági növekedés sem lódul meg.

Az eladósodott kormányok nem tudnak mit tenni a növekedés érdekében: adót sem mernek csökkenteni, és friss pénzt sem bírnak betolni a gazdaságba. Maradnak a mostani alacsony kamatok. A legerősebb országokban az állampapírok negatív kamatozásúak lesznek. Ahol megszorításokra lenne szükség, ott a politikusok nem mernek lépni.

Az eurózónában nagy átalakítások nem történnek, az északi és déli államok között a különbség és a feszültség tovább nő. Ebből könnyen lehet később válság.

Könnyen alakulhatnak ki buborékok, mert nehéz lesz normálisan pénzt keresni. Ha a kamatok alacsonyak, és növekedés is alig van, akkor bizonyos kockázatos befektetések túlértékeltek lesznek, és ebből újabb válság lehet.

Kínában megakad a fejlődés, a belső kereslet nem nő annyira, hogy enyhítse az általános pangás okozta exportgyengülést.

2. Az USA megmenti a világot

Az amerikai növekedés berobbantja a világgazdaságot. Beindul az amerikai építőipar, az olcsó energia felpörgeti a gazdaságot, növelik a versenyképességet, nő a foglalkoztatás. Emelkednek az adóbevételek, és ez elég az államadósság csökkentéséhez.

Ázsiában is javul a helyzet: a japán válságkezelés meghozza gyümölcsét, míg Kínában is folytatódnak a reformok, az állam egyre kevesebbet öl a veszteséges iparágak eltartására. Ha e két gazdaság erősödik, akkor egész Ázsia virágzásnak indul.

Európában a német ipar tovább zakatol, megy az export, stabil marad a belső fogyasztás. Az általános erősödéssel az eurózóna perifériáján is növekszik a gazdaság, és ettől csökken az adósság, erősödik a befektetők bizalma.

Világszerte növekszik az infláció, amit egy ideig hagynak is növekedni a jegybankok, hogy az adósságok is csökkenjenek. Aztán időben beavatkoznak, és minden visszaáll a normális kerékvágásba.

3. Új beavatkozási kísérlet

Elengedik az inflációt a nyugati világban.

A kormányok nem csökkentenek adót, de nem is költenek beruházásokra, így a pangás elkerüléséért a jegybankoknak kell lépniük: elengedik az inflációt. Ha 3-5 százaléknál nem megy túl az infláció a nyugati világban, akkor nem lesz ebből nagy baj, de félő, hogy ha egyszer hagyják nőni, akkor már nehéz lesz megállítani.

Rövid- és talán középtávon is meglódul a világgazdaság, de a hosszú távú kilátások sötétek maradnak.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]