Nemzetközi elfogató parancs Izrael vezetői ellen?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A gázai háború árnyékában nemzetközi elfogatóparancsot adhatnak ki Binjámin Netanjahu miniszterelnök, Joáv Gallant védelmi miniszter és Herci Halevi vezérkari főnök ellen, jelentette az izraeli 12-es csatorna.

Joáv Gallant, védelmi miniszter; Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Herci Halévi vezérkari főnök

A Miniszterelnöki Hivatalban mintegy két hete kedden lezajlott sürgős meghallgatáson komoly aggodalomra adott okot, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adhat ki magas rangú izraeli biztonsági és politikai vezetők ellen. A háttérben a régóta ismert vádak állnak: a Gázai övezet humanitárius válsága; valamint a Gázai övezet civil lakosságával való állítólagos rossz bánásmód, mely a vádlók szerint a negyedik genfi egyezmény megsértésének minősül – szemlézte a hírt az ujkelet.live.

A szűk körben zajlott sürgősségi tárgyaláson jelen volt Ron Dermer stratégiai miniszter, Járiv Levin igazságügyi miniszter és Izráel Katz külügyminiszter, valamint a Külügyminisztérium és a Védelmi Minisztérium témával foglalkozó más szakemberei és jogászai. A döntés meghozatalát néhány, az utolsó pillanatban végrehajtott sürgős intézkedéssel próbálták megakadályozni a bíróság és befolyásos politikai szereplők előtt – de ezek az erőfeszítések, úgy tűnik, nem jártak sikerrel.

Ezeknek a parancsoknak a kiadása az érintettek letartóztatását jelentheti más országokban, ami nagymértékben akadályozná, hogy fontos külföldi munkatalálkozókra utazhassanak. Ezen túlmenően az ilyen parancsok kiadása sértheti Izrael pozícióját a nemzetközi színtéren, és újabb eszközként szolgál majd az Izrael-ellenes kampányok számára szerte a világon.

Netanjahu pénteken az X-en üzent, miszerint a Büntetőbíróság döntései nem lesznek hatással Izrael lépéseire, és Izrael nem fogadja el, hogy megpróbálják aláásni védekezési jogát. A kormányfő hozzátette, hogy ,,a fenyegetés botrányos, és nem fogunk engedni neki”.

A Büntetőbíróság Izrael elleni perben érintett forrásai a KAN közrádióban bírálták Netanjahu miniszterelnök nyilatkozatát. Szerintük ,,Netanjahu tweetje önmagában hiba, abban az időben és helyzetben, amelyben Izrael van. Bármilyen kijelentés tovább bonyolíthatja a már bonyolult helyzetet, és nincs helye olyan üzenetet közvetíteni a bíróságnak, amelyet fenyegetésként lehetne értelmezni.”

Az amerikai külügyminisztérium belső dokumentuma, melyről tegnap este a Reuters számolt be, azt állítja, hogy az amerikai kormány vezető tisztségviselőinek egy része úgy véli, hogy Izrael nem szolgáltatott megbízható bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a nemzetközi jognak megfelelően használ amerikai fegyvereket, míg más magas rangú tisztviselők a dokumentumban támogatásukat fejezték ki az izraeli álláspont mellett.

,,A minisztérium egyes elemei támogatták Izrael garanciáinak elfogadását, mások azok elutasítását támogatták, szintén mások pedig nem foglaltak állást” – mondta egy amerikai tisztviselő.

Teljes cikk

[popup][/popup]