Gáza: készül az izraeli hadsereg, hogy Rafahból is kifüstölje a Hamaszt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Folytatja készülődését az izraeli hadsereg a Gázai övezet déli végén, hogy az utolsó Hamasz-erődből is kifüstölje a terroristákat. 

A közlések szerint a következő két hétben összeül a hadikabinet, és várhatóan engedélyezi a palesztin civilek előreláthatóan egy hónapig tartó evakuálását Rafahból Han-Juniszba, ahol Izrael sátrakkal, élelmiszerrel és egészségügyi létesítményekkel készül elhelyezésükre.

Miután hetekig tárgyaltak az Egyesült Államokkal a korábban a Gázai övezet északi részéből Rafahba evakuált több mint egymillió palesztin civil biztonságáról, az izraeli védelmi minisztérium negyvenezer, egyenként tíz-tizenkét ember elhelyezésére alkalmas sátrat vásárolt a Rafahból kitelepíteni szándékozott palesztinok számára – közölték. Az interneten is terjesztett videón négyzet alakú fehér sátrak sorakoznak Rafahtól öt kilométerre északra, Han-Junisz városnál.

Az izraeli hadsereg két tartalékos dandárt mozgósított és telepített Gázába, amelyek az övezet közepén kialakított folyosót és az Egyesült Államok humanitárius segélyek fogadására kialakított kikötőjét biztosítják, és megjelenésükkel felszabadították az eddig ott tartózkodó katonákat rafahi feladatok számára.

Az övezet közepén kialakított, izraeli ellenőrzés alatt álló folyosó rajtaütéseket tesz lehetővé a hadsereg számára az északi és középső részen, és segítségével Izrael ellenőrizheti a délre evakuált palesztinok visszatérését északra.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök számos alkalommal hangoztatta, hogy szerinte Izrael csak akkor képes megnyerni a Hamasz palesztin terrorszervezet október 7-i terrortámadása nyomán kiéleződött gázai konfliktust, ha elfoglalják Rafahot, leverik a Hamasz ottani négy zászlóalját, és kiszabadítják az ott őrzött, október 7-én az övezetbe hurcolt izraeli túszokat. Izrael szerint Rafahban tartózkodik a Hamasz számos vezetője és katonái, valamint a százhuszonkilenc izraeli túsz. További két Hamasz-zászlóalj működik még az övezet középső részén fekvő menekülttáborokban is.

A hadsereg eddig a Hamasz tizennyolc zászlóalját számolta fel szerte az övezetben.

Az Egyesült Államok már többször figyelmeztette az izraeli vezetőket arra, hogy Rafah megtámadása az oda menekült civilek miatt tovább fokozhatja az eleve súlyos humanitárius válságot a palesztinok körében.

Egyiptom is óva intette Izraelt attól, hogy benyomuljon ebbe a városba. Ez a lépés “emberek tömeges lemészárlásához, veszteségekhez, valamint jelentős pusztításhoz vezetne” – hangsúlyozták egyiptomi biztonsági illetékesek.

Shiri Zsuzsa – MTI

 

[popup][/popup]