Izraeli utolsó esélyt ad a túsztárgyalásokra a rafahi offenzíva előtt

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Walla izraeli hírportál riportere két magas rangú izraeli tisztviselőt idézett, mondván, izraeli tisztviselők pénteken azt mondták egyiptomi kollégáiknak, hogy Izrael kész ,,egy utolsó esélyt” adni a fogolycsere-megállapodásnak, de ha hamarosan nem történik előrelépés, akkor elindítja a műveletet Rafahban.

Egyiptomi lőállás a gázai határon

Az egyiptomiakat egyre jobban aggasztja az offenzíva, mely menekültek tömegének beáramlását eredményezheti a területére, és az utolsó pillanatban igyekeznek összehozni egy megállapodást , amely tűzszünethez vezet Gázában, és megállítja a rafahi inváziót.

Az egyiptomiak pénteken egyértelművé tették, hogy nyomást kívánnak gyakorolni a Hamászra, hogy megállapodás szülessen a túszok szabadon bocsátásáról.

Az izraeli üzenet az volt, hogy a rafahi művelet elindítására van egy egyértelmű határidő, és Izrael nem fog beleegyezni ,,a csalás céljából folytatott értelmetlen tárgyalások újabb fordulójába” – mondta az izraeli tisztviselő.

Izraeli tisztviselők szerint 33 túsz van a humanitárius kategóriában, és mindegyiket szabadon kell engedni. Izrael hajlandó rugalmas lenni a fogolycsere paramétereit illetően, és zöld utat adott az egyiptomi közvetítőknek a továbblépéshez.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]