Mészárlás az izraeli Nova fesztiválon: a túlélők közül állítólag ötvenen lettek öngyilkosok

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az október 7-i Nova zenei fesztiválon elkövetett Hamász mészárlást követően mintegy ötven túlélő követett el öngyilkosságot – állítja Guy Ben Shimon, aki maga is a mészárlás egyik túlélője.

Ben Shimon kedden beszélt az október 7-i mészárlás túlélőivel való bánásmódról az állami ellenőrző bizottság parlamenti meghallgatásán.

“Kevesen tudják, de a Nova túlélői között közel ötven öngyilkosság történt. És ez a szám, ami két hónappal ezelőtt még igaz volt, azóta talán még nőtt is” – mondta Ben Shimon, hangsúlyozva, hogy a mészárlásból megmenekült barátai közül sokan nem tudták kiheverni az átélteket.

“Sok olyan túlélő van, akit pszichés állapota miatt kényszergyógykezelésre kellett szállítani. A barátaim gyakorlatilag nem kelnek ki az ágyból, ahogy én sem” – jellemezte az október 7-i támadás óta tartó állapotukat.

“Gyakorlatilag képtelen vagyok bármit is csinálni. Egy kutyát kellett beszereznem, hogy segítsen a mindennapi túlélésben. Mindannyiunk célja, hogy visszatérjünk a munkába és normálisan működjünk, de ezt nem tudjuk megtenni megfelelő segítség nélkül” – tette hozzá Ben Shimon.

A parlamenti meghallgatás középpontjában az állami szervek állítólagos mulasztásai álltak az október 7-i események túlélőivel szemben. Panaszok hangzottak el a túlélők által tapasztalt – elsősorban bürokratikus – nehézségekről, amelyekkel a poszttraumás stressz-zavaruk elismerése, valamint a szükséges ellátás biztosítása során szembesültek.

“Miért kell állandóan bizonygatnom, hogy mit éltem át? Miért vagyok kénytelen visszatérni az átélt dolgok részleteire, hogy higgyenek nekem?” kérdezte Naama Eitan, a zenei fesztivál egy másik túlélője a meghallgatáson.

“Részt vettem egy vizsgálatban, amely a pulzusomat és más paramétereimet figyelte, és kiderült, milyen rossz az egészségi állapotom. Átlagosan két órát alszom egy éjszaka. Minden reggel hét órakor újra átélem azokat a pillanatokat, amikor a bokrok között rejtőzködtem, miközben terroristák mentek el mellettem. Már nem tudok egyedül mozogni, állandóan kíséretre van szükségem” – írta le helyzetét.

A Hamász vezette támadás során 364 embert gyilkoltak meg brutálisan a Nova zenei fesztivál résztvevői közül. A legfrissebb tanulmányok szerint október 7-e óta 600 ezer izraeli szorul pszichológiai támogatásra.

Az izraeli egészségügy nem rendelkezik semmilyen információval vagy statisztikával az állítólagos ötven öngyilkosról.

i24news

[popup][/popup]