Lengyelország: újjáépítették a legszebb, fából készült zsinagógát

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Megépítették a 17. századi Lengyelország leggyönyörűbb, ám a második világháborúban odaveszett fazsinagógájának pontos mását a Lublini vajdaságban lévő Bilgorajban.

fazsinagóga Bilgoraj

Az eredeti templomot 1648-ban emelték a mai Fehéroroszország területén lévő Wolpában. Az épületet a németek rombolták le a második világháborúban.

A zsinagóga tervrajza a Varsói Műszaki Egyetem egyik hallgatójának köszönhetően maradt fenn, aki a második világháború előtt a híres fazsinagógáról írta szakdolgozatát. Az épület pontos másának megépítését a Bilgoraj XXI Alapítvány finanszírozta.

“Úgy döntöttünk, hogy újraépíttetjük, mivel ez volt a régi Lengyelország leggyönyörűbb zsinagógája, rendkívül díszes volt és úgynevezett zsidó barokk stílusban épült. Az összes többi hasonló típusú épületnek ez szolgált mintául” – mondta Tadeusz Kuzminski, az alapítvány elnöke.

Hozzátette: “tovább növeli az értékét, hogy egyetlen fazsinagóga sem élte túl a háborút Lengyelországban, mindegyik leégett, és mindössze néhány kőből készült változat maradt fenn”.

A replikát egyelőre csak kívülről vehetik szemügyre az érdeklődők, a belső terek díszítése két éven belül készül el. A zsinagóga egy negyven hektáron elterülő multikulturális shtetl – nagy lélekszámú zsidó közösségnek otthont adó közép- és kelet-európai falvak megnevezése – része lesz.

A területen már több faépületet is emeltek, egyebek között Isaac Bashevis Singer Nobel-díjas lengyel származású jiddis nyelvű amerikai író házának pontos mását.

Az épületek egy részét már családok lakják. “Azt szeretnénk, hogy ez egy élettel teli hely, ne pedig egy szabadtéri múzeum legyen” – mondta Kaminski, hozzátéve, hogy az alapítvány a jövőben egy malmot, egy apró katolikus és egy ortodox templomot, egy hotelt, egy bevásárlóközpontot és egy sörfőzőt is fel akar építtetni.

Bilgorajnak jelenleg 27 ezer lakosa van. A zsidók a 16. században kezdtek letelepedni a városban. Röviddel a második világháború kirobbanása előtt ötezer zsidó élt az akkor nyolcezres városban. A német megszállás idején a város csaknem összes zsidó lakóját megölték.

[popup][/popup]