Lengyel zsidó tiltakozás az izraeli külügyminiszter durva kijelentésével szemben

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Tiltakozott hétfőn a lengyelországi zsidó hitközségek szövetsége (ZGWZ), valamint Michael Schudrich lengyel főrabbi Jiszráel Kac ügyvezető izraeli külügyminiszter holokausztra és Lengyelországra vonatkozó, a jeruzsálemi V4-csúcs elhalasztását eredményező kijelentése ellen.

Michael Schudrich lengyel főrabbi

A hétfő délután kiadott nyilatkozat szerint már 1989-ben is igazságtalanok voltak az akkori izraeli miniszterelnök, Jichák Samír által kimondott, Kac által vasárnap idézett szavak, miszerint “a lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust”. A dokumentum szerzői úgy látják: a “nagyon nehéz, de közös” történelemről 1989 óta folytatott lengyel-izraeli párbeszéd fényében a kijelentés ma “még fájdalmasabb”.

A dokumentum történelmi ténynek nevezi, hogy a második világháború idején “egyes lengyelek közvetve vagy közvetlenül” részt vettek a zsidók meggyilkolásában, amit a németek követtek el. Egyúttal felidézik: a megszállt Lengyelországban nem jött létre a harmadik birodalommal együttműködő rezsim.

A lengyelek a legnagyobb csoportot alkotják azok között, amelyek tagjainak a jeruzsálemi Jad Vasem intézet a Világ Igaza kitüntetést adományozta – emlékeztet a nyilatkozat, melynek aláírói leszögezik: ha az összes lengyelt antiszemitizmussal vádolják, az a Világ Igazait is sérti, valamint a lengyelországi zsidókat is, akik a lengyel társadalom részét képezik.

Az ügyben megszólalt hétfőn az Amerikai Zsidó Bizottság (American Jewish Committee – AJC) is. Az MTI-hez is eljuttatott, David Harris ügyvezető igazgató által jegyzett nyilatkozat szerint a “stratégiai partnerségként jellemezhető” lengyel-izraeli kapcsolatok pillanatnyilag “nehéz próbán” mennek át.

Harris méltatta, hogy Varsó vállalta a múlt heti, a közel-keleti helyzetről szóló, Izrael számára “nagyon fontos” globális miniszteri konferencia társszervezését. Utalt a zsidóság ezer éves lengyelországi jelenlétére is, majd kiemelte: Lengyelország a második világháború idején a “brutális német megszállás”, majd a szovjet megszállás áldozata lett. Az AJC úgy látja: a mai Lengyelországban továbbra is jelen van az antiszemitizmus. “Ezt tagadni, szőnyeg alá söpörni nem lehet” – fogalmazott.

“Barátokként a közöttünk fennálló különbségeket is kezelnünk kell” – folytatta Harris, kiemelve “a szavak gondos megválogatásának” fontosságát. Nem szabad megengedni, hogy “egyes incidensek ellenőrizhetetlen módon eszkalálódjanak” – húzta alá Harris.

Az AJC annak kapcsán adta ki nyilatkozatát, hogy Kac kijelentéseire reagálva Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő visszavonta a lengyel küldöttség részvételét a hétfőn és kedden esedékes jeruzsálemi V4-csúcstalákozón. Az országcsoport többi kormányfője is ennek nyomán a csúcs elhalasztásáról döntött, küldöttségeik Jeruzsálembe érkezve kétoldalú tárgyalásokat folytatnak izraeli partnereikkel.

 

[popup][/popup]