A lengyelek nem mennek Jeruzsálembe, elmarad a V4-ek csúcstalálkozója

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Mateusz Morawiecki lengyel miniszerelnök törölte a lengyel részvételt a mára időzített jeruzsálemi V4 csúcstalálkozón. Ezzel az egész csúcstalálkozó elmarad, a már Jeruzsálemben tartózkodó cseh, magyar és szlovák kormányfők illetve miniszterek kétoldalú tárgyalásokat folytatnak izraeli kollégáikkal. 

Morawiecki lengyel miniszterelnök

A lengyel diplomácia Jiszrael Katz, újonnan kinevezett izraeli külügyminiszter szavaival indokolta a döntést. Katz vasárnap, kinevezése napján egy televíziós beszélgetésen az alábbiakat mondta:

“Holokauszt-túlélők fia vagyok, és Holokauszt-túlélők  közösségében nőttem fel. A Holokauszt emlékezet olyan ügy, amiben nem köthetünk kompromisszumot, nem felejtünk és nem bocsájtunk meg.

A diplomáciában igyekszünk nem megsérteni a másik felet, de a történelmi igazságot senki nem változtatja meg. Lengyelek kétség kívül kollaboráltak a nácikkal. Ahogy Jichak Samir mondta: az anyatejjel szívják magukba az antiszemitizmust.”

Marek Magierowski tel-avivi lengyel nagykövet twitter üzenetében így reagált: “Tényleg elképesztő, hogy az újonnan kinevezett izraeli külügyminiszter ilyen szégyenletes rasszista megjegyzéseket idéz. Teljességgel elfogadhatatlan.”

Katz megjegyzése már csak az utolsó csepp volt a pohárban, miután napokkal korábban csak nagy nehezen sikerült elsimítani egy hasonló vitát Netanjahu miniszterelnök egy megjegyzése miatt, mely szerint “a lengyelek kollaboráltak a nácikkal”. Végül kiderült, hogy nem “a lengyelek” csupán “lengyelek” hangzott el, s így a feszültséget hivatalosan megszűntnek nyilvánították.

Ez a mostani Katz megjegyzés azonban már végleg eltemette a találkozás lehetőségét.

 

[popup][/popup]