Lázár-Zoltai: szerelmi házasság

Írta: stop.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Számtalan támadás és belső kritika ellenére is kitart a miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János a tanácsadóvá kinevezett Zoltai Gusztáv mellett. 

Balog Zoltán; Zoltai Gusztáv; Soltész Miklós; L. Simon László; Latorcai Csaba; Lázár János

Lázár János, Zoltai Gusztáv; L. Simon László; a kerekasztal-tárgyalásokon. (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

Lázár János számtalan alkalommal kijelentette már a paksi atomerőmű bővítése kapcsán: Magyarország és Oroszország között nem szerelmi házasság köttetett. E képet kölcsönözve a minisztertől arra jutottunk: a Lázár-Zoltai kettős között igazi szerelmi házasságról beszélhetünk. Részben ez indokolja, hogy neves jobboldali közírók és párttársak hangos nemtetszése ellenére is kitart Zoltai mellett, sőt, nem csekély, havi egymilliós tiszteletdíjjal járó feladattal bízta meg. A Magyarországi Zsidó Hitközséges Szövetségében (MAZSIHISZ) – mondta egy belső forrásunk – kétféle tisztviselő található: az egyik típus imádja Zoltait, a másik retteg tőle. Abban viszont lényegében mind megegyeznek, hogy jelenlegi pozíciójukat Zoltai Gusztáv nélkül nem érhették volna el. Beszélgetéseink során többen idézték, mint tökéletes jellemrajzot, a hvg.hu Zoltairól írt publicisztikáját: “Zoltai szerencsejátékos, aki mindig élvezte, hogy embereket ugrathat egymásnak. Így amortizált s buktatott meg három hitközségi elnököt…” De ne szaladjunk ennyire előre.

Zoltai Gusztáv – az egykori munkásőr – két évtizeden át vitte a MAZSIHISZ operatív ügyeit, mint ügyvezető igazgató. S mint ilyen, került kapcsolatba Lázár Jánossal, a hódmezővásárhelyi polgármesterrel, aki épp tíz esztendővel ezelőtt, a holocaust 60. évfordulójára időzítve újítatta fel és adta át városa szecessziós zsinagógáját. Az csak természetes, hogy az avatáson – például Pokorni Zoltán mellett – Zoltai is beszédet mondott. Lapunkat segítő hitközségi vezetők egybehangzóan állítják: Zoltai és Lázár kapcsolata akkorra datálódik, a felszínes ismeretségből a felújítási munkálatok koordinálása közben lett – többek szerint – valódi barátság.

Segítőink nem is csodálkoztak a szorosra fűződő kapcsolaton. Elmondásuk szerint Zoltai akár fiatal önmagára ismerhetett Lázárban, aki hozzá hasonlóan élvezi a hatalmi játszmákat, magánbeszélgetéseken megnyerően okos, miközben céljaihoz vezető utak kiválasztásában inkább opportunista, mint bármilyen elvrendszer elkötelezett híve. Többen állították: a 2010-es kormányra kerülésig többször tanúi voltak olyan telefonhívásoknak, amikor Lázár barátilag, minden különösebb ok nélkül kereste Zoltait, szoros időbeosztása mellett viszonylag rendszeresen jártak össze az ügyvezető igazgatóval. Személyes barátságuknak az sem ártott, hogy a holocaust 70. évfordulójára a MAZSIHISZ alaposan összerúgta a port a kormánnyal, főként a zsidó ügyekért felelős Lázárral.

Ezzel párhuzamosan a hitközségi szövetségen belül egyre többen emelték fel szavukat Zoltaival szemben – természetesen a nyilvánosság kerülésével. Azt azonban nem lehet állítani, hogy a külvilág ne kapott volna némi ízelítőt a MAZSIHISZ-ben zajló folyamatokról már korábban. Számtalan cikk jelent meg azokról a gazdasági visszaélésekről, sikkasztás-gyanús folyamatokról, amelyek mögött mindenki Zoltait sejtette, ám kimondani senki nem merte nyíltan a nevét.

Idén szeptember elejére azonban elkészült egy olyan gazdasági átvilágítás a szervezeten belül, amelynek megírására Zoltainak már nem volt hatása, így viszonylag egyértelműen feltárták benne a belső viszonyokat, visszaéléseket.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]