Kulka János újra a vásznon

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

1963, Budapest. Az állambiztonság tisztje, Jung András (Nagy Zsolt) élete tökéletes: boldogan él feleségével, Évával (Hámori Gabriella), és az egyetlen dolog, ami előléptetését hátráltatja egy versengő kolléga, Kulcsár (Scherer Péter). Amikor felbukkan a múltból egy lezáratlan ügy kapcsán a legendás kém, Markó Pál (Kulka János), fordulat fordulatot követ, és kezdetét veszi egy könyörtelen párharc, ahol senki és semmi nem az, aminek látszik, és egyetlen emberi gesztus az életedbe kerülhet.

Képkocka a filmből

A szereposztás talán már sejteti, hogy A játszma a 10 évvel ezelőtt elkészült A vizsga folytatása. Az a film a csavaros történetével és a színészei különleges teljesítményével véste bele magát nézői emlékezetébe. A játszma alkotói számára éppen az volt a kihívás, hogy meg tudják ismételni a bravúrt: az új thriller nemcsak erős hangulatával, nagyszerű színészeivel, hanem a váratlan fordulataival fogja megragadni a nézőit.

– Nem megismételni akartuk A vizsga bravúrját, de azt szeretnénk, hogy A játszma legalább olyan meglepő puzzle legyen, mint az elődje volt: miközben külön figyeltünk arra, hogy azok se maradjanak le semmiről, akik esetleg nem látták A vizsgát – mondta Köbli Norbert, a film írója. – És az is fontos volt számunkra, hogy ne csak egy rejtvényt rakjunk a vászonra. A történet fordulatai izgalmas sorsokat mozgatnak: ez a film legalább annyira szól emberi kapcsolatokról, szerelemről, vágyról és megcsalásról, mint kémekről és átverésekről.

– Nagyon örültem a felkérésnek, és nagyon szívesen vállaltam a feladatot – mondja A játszmáról Kulka János. – Nagy feladat volt, igazi főszerep, és igazi erőpróba. Egy kémet játszom, akiről sosem tudni, jót akar-e, vagy rosszat. A figura és köztem van némi hasonlóság… De legyen ez inkább meglepetés.

Más előzetesekből tudni lehet, hogy Kulka a korábbi filmből megismert figurát alakítja, aki egy agyvérzésből újraéled, de beszédképességét nem nyeri vissza. Az afáziát elszenvedett színészre írt karakter így szervesen simul a filmbe.

Az afázia az agy beszédközpontja sérülését jelenti, többnyire sztrók vagy agyvérzés következtében. A betegségnek többféle formája létezik, attól függően, hogy melyik agyterület a leginkább károsodott. Van, amikor a beteg felépülése után újra érthetően tud artikulálni, csak keresi a szavakat, máskor – súlyosabb sérülés esetén – a beszédképtelenség tartós. Az afázia évente csak Magyarországon több mint tízezer embert érint – emlékeztettek korábban sajtóforrások.

A JÁTSZMA – Teaser előzetes (12E)

A JÁTSZMA október 14-től a mozikban!1963, Budapest. Az állambiztonság tisztje, Jung András (Nagy Zsolt) élete tökéletes: boldogan él feleségével, Évával (Hám…

A filmet Fazakas Péter rendezte Köbli Norbert forgatókönyvéből. A főbb szerepeket Hámori Gabriella, Nagy Zsolt, Kulka János, Staub Viktória, Scherer Péter és Orosz Ákos játssza. Az operatőr Nagy András, a vágó Kovács Zoltán, a zeneszerző Asher Goldschmidt volt. A film producereként Lajos Tamás és a Film Positive Productions működött közre a Nemzeti Filmintézet támogatásával.

A film magyarországi bemutatójára 2021. október 14-én kerül sor az InterCom forgalmazásában.

[popup][/popup]