A palesztin Rotschild és az ő új pártja

Írta: Gadó János - Rovat: Külföld

Palesztin Fórum néven új politikai mozgalom alakult Ramallahban, Munib al-Masri, 73 éves milliárdos, a leggazdagabb palesztin vezetésével.

Az alakuló ülés idejére videó-kapcsolat kötötte össze Gázát Ramallahhal, jelezvén, hogy az új mozgalom mindkét területen szerveződni kíván, és nem veszi tudomásul a jelenlegi politikai megosztottságot.

Az Amerikában tanult al-Masri a Nyugati Parton az (alacsony fordulatszámon működő) gazdaság legkülönfélébb ágazataiban rendelkezik érdekeltséggel, a telekommunikációtól kezdve, a bankokon keresztül a turizmusig. Célközönsége ennek megfelelően a stabil gazdaságra és nyugalomra áhítozó középosztály, amelynek megtakarításai, beruházásai a kaotikus politikai helyzetben örökös veszélyben vannak. (Ahol fegyveresek soron kívüli és gyakran ingyenes kiszolgálást követelnek maguknak boltokban, szerelőműhelyekben, kórházakban, ott jól működő gazdaságról aligha lehet beszélni.) Al-Masri ugyanakkor hangsúlyozza az oktatás és a jóléti programok fontosságát a (túlnyomó többségben lévő) szegény rétegek számára.

Több száz üzletember és magasan képzett szakember neve szerepel az alapítók között, jelezvén, hogy ezúttal nem össznépi mozgalom, hanem rétegérdeket képviselő politikai párt lépett színre. E pragmatikus szemléletmód óriási újdonság a palesztin politikában, ahol eddig a népi felszabadító retorika volt az uralkodó, hol szélsőbaloldali (Fatah), hol iszlámista kiadásban (Hamasz).

Egyenesen hallatlan, ahogy al-Masri a palesztin államról és a békéről beszél. „Álmom a független palesztin állam a Nyugati Párton, Gázában és Kelet-Jeruzsálemben, amely Palesztina területének 22 százalékán fog megalakulni. A béke érdekében elfogadom ezeket a határokat. Szomszédok vagyunk, akiknek szükségük van egymásra és képesek egymás mellett élni.”

Az új mozgalom/párt jövője meglehetősen bizonytalan egy olyan közegben, ahol a politikai pluralizmus eddig nem működött, és bevezetésének kísérlete (a 2006-ban lezajlott választás) polgárháborúhoz vezetett. Al-Masri hívei már bejelentették, hogy jelölteket állítanak a legközelebbi választásokon – erről azonban egyelőre senki sem beszél, hiszen a palesztin társadalom még az előző választást sem heverte ki. Igény volna az új pártra, mivel a Nyugati Parton az emberek harmada nem bízik a két nagy párt egyikében sem. Csupán az a kérdés, hogy a palesztin politikai kultúrában, ahol a fegyveres milíciáké a meghatározó szerep, lehet-e komoly szerepe egy nyugati stílusú középpártnak.

 

támogatás
Pop up banner1
[popup][/popup]