Közel negyven év után nyílt újra a temesvári zsinagóga

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Közel négy évtized után újranyílt pénteken a Vár-negyedi zsinagóga Temesváron. Az értékes műemlék épület kulturális események helyszínéül is szolgál majd – tudósít a kronikaonlie.ro hírportál.

Fotó: Tion.ro

Az egyik legfontosabb temesvári zsinagógát, a belvárosit 1985-ben zárták be az épület leromlott állapota és a zsidó hívek megfogyatkozása miatt. Az ezt követő évtizedekben a vandalizmus és a nemtörődömség áldozata volt, 2002-ben a filharmónia vette át. A 15 évre szóló haszonbérleti szerződésben a kulturális intézmény vállalta, hogy rendbe hozatja és többfunkciós helyiséggé alakítja az épületet, de végül nem sikerült pénzt szerezni a felújításhoz.

Luciana Friedmann, a hitközség vezetője pénteken az Agerpresnek úgy nyilatkozott, hogy végül a kormány és a zsidó szervezetek támogatásával sikerült megerősíteni az épület struktúráját, restaurálni az ajtókat és ólomüvegablakokat, a belső és külső díszítéseket. További díszítőelemek és az orgona restaurálása még hátravan. Az impozáns ingatlan emeletén múzeumot rendeznek be, de időszakos kiállításokat, konferenciákat és koncerteket is tartanak majd benne.

A zsinagóga a jövő évi Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt egyik fő helyszíne lesz, olyan rendezvényeket tartanak majd itt, melyek összeférnek a zsidó vallás előírásaival.

Teljes cikk

[popup][/popup]