Kóser magyar sajtot ígérő vállalkozás

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ez év elején az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség(EMIH) tulajdonában álló Pesti Suk Kft. megvásárolta az Alföldi Garabonciás Kft-t. A jövő tervei között a kézműves jellegű, kecske- és tehéntejből készült Garabonciás termékek prémium minőségének gondos őrzése mellett jelentős fejlesztések is szerepelnek.

Az Alföldi Garabonciás Kft. 20 éves múltra visszatekintő családi vállalkozás, amelynek kézműves jellegű, kecske- és tehéntejből készült termékei évek óta megtalálhatók a hazai kiskereskedelmi láncok polcain. A Garabonciás márka a fogyasztók számára egyet jelent a kompromisszummentes, kiváló minőséggel, aminek fenntartása mellett elkötelezett az új tulajdonos, és a mögötte álló EMIH is – írja a Chabad-EMIH lapja, a zsido.com.

Hetényi Csaba, az Alföldi Garabonciás Kft. új ügyvezetője a céget érintő jövőbeli tervekkel kapcsolatban elmondta:

„A Garabonciás missziójához híven folytatjuk a kiváló minőségű tejtermékek gyártását, és új termékekkel is szeretnénk megjelenni.

Emellett modernizáljuk a meglévő kecskefarmot, és saját tejelő szarvasmarha telep kialakítását is tervezzük, hogy a tej-alapanyagot állandó és kiváló minőségben, saját forrásból tudjuk majd biztosítani. Több lépcsőben fejlesztjük majd üzemünket. Célunk, hogy 5 éven belül jelentősen növeljük a jelenleg feldolgozott tej mennyiségét. Frissítjük továbbá a márka vizuális megjelenését is, hogy az jobban tükrözze a prémium, kézműves jelleget.”

Az új tulajdonosnak a vállalkozás sikeres működtetésén túl kiemelt célja az is – fogalmaz a cikk -, hogy a hazai és európai zsidó közösségek számára kiváló minőségű kóser tejtermékeket biztosítson.

*

Mindez szép és jó, de többször írtunk már róla, hogy a hazai kóser fogyasztók elsődleges problémája a friss hús, és különösen a hazai gyártású kóser felvágottak hiánya.

Hiába ígérnek mást a hitközségek, az alapellátással van probléma. Megszűnt a hazai maceszgyártás is, és a hazai piacra gyártó kóser húsfeldolgozás is csak fagyasztott szárnyast jelent.

Ez igazi válságtünet, világosan jelzi, hogy nincs igazi piaca a kóser termékeknek, nincs nyomásgyakorló piaci igény, mely kikényszerítené az elfogadható áron forgalmazott termékeket.

Mióta az ortodox hitközség (MAOIH) felügyelete alatt álló Kővári-féle hús- és felvágottüzlet megszűnt, először osztrák, belga és izraeli  importárut forgalmazott a MAOIH mint jogutód – természetesen alkalmazkodva a külföldi, jelentősen magasabb árakhoz.

Az ortodox hitközségben zajlott Chabad-EMIH hatalomátvételt követően a boltot bezárták, hogy áttereljék a közönséget a Chabad-EMIH felügyelete alatt működő vegyesboltba, ahol megint csak külföldi húst- és felvágottakat forgalmaznak. Hasonlóképpen jártak el a Hanna étteremmel, így a kóser vendéglőre vágyók csak a szintén Chabad-EMIH érdekkörbe tartozó Carmel éttermet választhatják.

Lehet, hogy állam által kistafírozott Chabad-EMIH vezetők megengedhetik maguknak üzletük és éttermük árait, a mezei fogyasztók – elsősorban a nagycsaládosok – nem.

Továbbra is visszasírjuk a Kővári-féle magyaros paprikás kolbászt és szalámit.

[popup][/popup]