Koronavírusos az egészségügyi miniszter – karanténban majdnem az egész izraeli kormány

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Koronavírusos az izraeli egészségügyi miniszter – karanténba kerül majdnem az egész izraeli kormány.

A képen középen az izraeli miniszterelnök, jobbra Jakov Litzman egészségügyi miniszter

Az Egyesült Tóra Zsidóság pártjához tartozó Jakov Litzman koronavírus tesztje pozitív lett, és emiatt veszélybe került szinte az egész izraeli vezetés. A miniszter Netanjahu miniszterelnökkel, szinte minden kormánytaggal, belbiztonsági és katonai vezetőkkel, illetve a Moszad vezetőjével is találkozott az elmúlt napokban – írja izraeli hírforrások nyomán a hetek.hu.

Netanjahu miniszterelnök ráadásul épp két napja került ki a karanténból, amit egy másik munkatársa megbetegedése miatt kellett vállalnia.

Az izraeli média azzal vádolja az Egyesült Tóra Zsidóság párthoz tartozó ultraortodox egészségügyi minisztert, hogy megszegte saját minisztériumának szabályait, amikor a tilalom ellenére – szemtanúk szerint, írja a Times Of Israel – imaösszejövetelt tartott guri haszid közösségének egyik tagjával, annak otthonában. Bnei Brak ultraortodox központ különösen veszélyeztetett a járvány miatt a rendkívül sok beteg és a népsűrűség miatt.

A 71 éves miniszternek a felesége is megbetegedett, de mindketten jól vannak. Litzman a vádakat visszautasította, és a minisztériumi közlemény szerint betartotta az imádkozásra vonatkozó egészségügyi szabályokat is.

A járványügyi szűrés előzetes adatai szerint a miniszter múlt pénteken kaphatta el a fertőzést, amikor egy jeruzsálemi zöldségesboltban vásárolt, de vádak szerint a minisztérium eltitkolta a pozitív teszt eredményeit, és ezzel az egész izraeli vezetést veszélybe sodorta. A hatóságok azt nem közölték, hogy a miniszter telefonját is megfigyelik-e digitális eszközökkel, amint valamennyi fertőzött izraeli állampolgárét.

A teljes cikk

[popup][/popup]