Bné Brak: Az ortodox város 40 százaléka fertőzött?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Egészségügyi Minisztérium statisztikája szerint a 6360 megerősített koronavírusos-betegből közel minden hetedik az ultraortodox Bné Brak lakosa.

Bnei Brak: Zsinagógát lezáró rendőrök szóváltása helyi lakosokkal
(Fotó: Yossi Zamir/Flash90 )

Bné Brak a 900 fertőzött lakosával épp csak lemarad a listát vezető Jeruzsálemtől, ahol 916 esetet diagnosztizálták, pedig a főváros lakossága körülbelül ötször nagyobb  írja az ujkelet.live.

A harmadik helyen Tel-Aviv áll 324 megerősített esettel, majd Petach Tikva 127, Rison Lecion 121 és Haifa 81 beteggel.

Izrael négy állami egészségpénztárának egyik vezetője úgy véli, Bnei Brak lakosainak közel 40% -a fertőződhetett meg a koronavírussal, ami jóval magasabb, mint az ultraortodox városban jelenleg megerősített esetek száma.

Dr. Ran Szá’ár, a Maccabi vezérigazgatója, a Kneszet speciális koronavírus-bizottságának azt mondta csütörtökön, hogy a kormánynak intézkednie kell a városban, hogy a katasztrófa elkerülése érdekében a lakosok Pészách idején ne fertőzhessék meg egymást.

„A Maccabi foglalkozik Bnei Brak lakosainak felével, és a különféle mutatók szerint a város lakosainak mintegy 38% -a beteg, ez 75 000 ember”, mondta a bizottságnak.

„Felszólítom az összes felelős hivatalt, hogy Pészách előtt mozgósítsák a rendőrséget. Ellenkező esetben a helyzet még rosszabbá válik. Bné Brak nagyszámú idős lakost magába foglaló város, és még sokkal több halállal fogunk szembesülni Bnei Brakban, ha nem készülünk fel”, reagált a bizottság elnöke, Ofer Selah (Jes Atid) az elhangzottakra.

„A különféle egészségügyi szolgáltatók szerint úgy tűnik, hogy az ultraortodox lakosság vonakodik teszteltetni magát Pészách előtt, és az erre vonatkozó kormányzati szintű döntések hiányoznak, és politikai megfontolások befolyásolják őket.”

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök szerda este szigorú korlátozásokat vezetett be Bné Brakra.

„Úgy döntöttünk, hogy a be- és kilépést a minimálisra kell szorítani” mondta, hozzátéve, hogy a város minden betegét speciális szállodákba evakuálják, hogy megakadályozzák, hogy a családtagok megfertőzzék egymást.”

Teljes cikk

Címkék:Bnei Brak, fertőzések aránya, koronavírus

[popup][/popup]