Kit szeretnek a lengyelek?

Írta: napi.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Hatodik helyen végeztek a magyarok a lengyelek szimpátialistáján. A zsidók a nyolcadikok – hátulról.

A lengyelek az olaszokat, a cseheket és az amerikaiakat kedvelik a leginkább – idézte a CBOS közvélemény-kutató intézet felmérésének eredményét a onet.pl, Az első ötbe még még a szlovákok és a magyarok fértek be: erre a csoportra a megkérdezettek 44-42 százaléka szavazott. A leginkább elutasított nációk az arabok, a romák és az oroszok.

Az élmezőnytől valamivel lemaradtak a spanyolok, a norvégok, a görögök és a svédek, akik 34-40 százalékos kedveltséget értek el a megkérdezettek körében. Minden harmadik válaszoló elismerően nyilatkozott a németekről, ami hatalmas változás a rendszerváltás előtti véleményhez képest, illetve a franciákról és a japánokról.

Meglepő módon litván szomszédaikat csaknem ugyanannyian kedvelik (28 százaléknyian), mint amennyien elutasítják (26 százalék) a lengyelek. Minden negyedik válaszadó pozitívan nyilatkozott a lettekről, a kínaiakról és-  ellentmondva a sztereotípiáknak – a zsidókról. Az ukránok esetén ugyanez az arány, ami azért meglepetés, mert elméletileg Lengyelország kiáll Ukrajna mellett az orosz fenyegetés okozta bajban.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]