Kihátrál a Hóman-szobor mögül Székesfehérvár 

Írta: MTI / Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Úgy tűnik, eredményre juthat a honi és nemzetközi tiltakozás: a Klubrádió úgy értesült, hogy a székesfehérvári polgármester arra kérte a Hóman Bálint Alapítványt, hogy álljon el a szoborállítási tervétől. Cser-Palkovics András úgy fogalmazott: Székesfehérvár Önkormányzata most az ország és a város érdekeit szem előtt tartva arra kéri a Hóman Bálint Alapítványt, hogy gondolja át a szobor felállítását.

Cser-Palkovics András

Cser-Palkovics András

A fideszes városvezető a városházán újságírók előtt közölte: a szobrot egy civil szervezet kezdeményezte és készíttette, így annak sorsáról is annak van joga szabadon dönteni. “Ha a Hóman Bálint Alapítvány úgy dönt, mégis felállítja a tervezett alkotást – amihez egy demokráciában joga van -, akkor Székesfehérvár önkormányzata nevében arra kérjük, hogy a közpénzt, amit a magyar államtól és az önkormányzattól kapott – anyagi lehetőségei szerinti módon és időben – fizesse vissza a civil szervezet, ezzel mentesítse a várost és az országot a méltatlan támadásoktól” – fogalmazott.

Cser-Palkovics András megjegyezte, hogy továbbra is elítélik Hóman Bálint “országos politikai tevékenységét, a második világháború alatti szerepvállalását”, de elismerik “azt a máig ható városépítő tevékenységet, amelynek eredményeként iskolák és kulturális intézmények épültek, valamint ma is működő ipari üzemek létesültek”.

A polgármester szerint biztosan lesznek, akik meghátrálásnak tekintik nyilatkozatát, esetleg úgy gondolják, hogy engedtek a zsarolásnak. “Úgy látom, hogy a fehérvári polgárokat, az ő munkahelyeiket és közös otthonunknak tekintett városunkat csak úgy tudjuk megvédeni a nyomásgyakorlás különféle formáitól, ha azt kérjük a szobrot állíttató civilektől, hogy fontolják meg szándékukat” – mondta, hozzátéve: Székesfehérvárt az elmúlt napokban méltatlan budapesti és nemzetközi támadások sorozata érte.

A városvezető megdöbbentőnek tartja és elítéli a nyomásgyakorlás mindazon formáját, amely a várossal szemben megnyilvánult, hiszen “összeférhetetlen a véleménynyilvánítás szabadságát és a civilek önrendelkezését hirdető társadalommal”. Visszautasította a városban élőkről megjelent negatív minősítéseket, miszerint “elvetemültnek és butának neveztek százezer székesfehérvárit”. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy egyesek, kizárólagosan politikai érdektől vezérelve, toleranciát hazudva Székesfehérvárra “a gyűlölet és szembenállás kultúráját próbálják importálni”.

Közölte: eddig sem adtak és ezután sem fognak antiszemita vagy bármely szélsőséges nézeteknek helyet adni, keményen fellépnek ellene, valamint a Székesfehérvári Izraelita Hitközséggel kialakított és a holokauszt emlékév során megerősített partneri viszonyt a jövőben is fenn fogják tartani.

Cser-Palkovics András emlékeztetett arra, hogy civilek az önkormányzatot már évekkel ezelőtt megkeresték a szoborállítás ügyében, de akkor a városvezetés jelezte, hogy amíg Hóman Bálintot a második világháború alatti politikai szerepvállalása miatt ért vádak alól fel nem mentik, addig a téma megvitatását nem támogatják. Idén márciusban a Fővárosi Törvényszék jogerős döntésében posztumusz felmentette Hómant, ezt követően a Hóman Bálint Alapítvány már úgy jelentkezett, hogy jogi akadály nincs, az anyagi finanszírozást jelentő minisztériumi támogatás már rendelkezésükre áll, ezért az önkormányzat hozzájárulását kérte a szobor felállításához – mondta.

Megjegyezte: egy olyan épület árkádjai alatt lenne a szobor, amely Hóman Bálint nélkül ma nem is létezne.

A városi közgyűlés tudomásul vette a szobor felállítását és annak alapozási munkálataihoz, valamint a környező közterületek rendbetételéhez szavazott meg kétmillió forintos támogatást – tette hozzá.

A polgármester jelezte: Hóman Bálint egy évtizedes parlamenti képviselői tevékenysége és Csitáry G. Emil polgármestersége nélkül ma Székesfehérvár egy kisváros lenne és nem az ország egyik legfontosabb nagyvárosa.

Kiemelte: a történelem nem fekete vagy fehér, a történelem alakjai nem kizárólagosan rosszak vagy kizárólagosan jók. Úgy vélte, hogy a történelmet értékelni kell és beszélni róla: “a rosszat, a bűnt mondjuk ki és ítéljük el, az értéket viszont mutassuk be”.

*

Mint ismeretes, a Mazsihisz tiltakozó hanukai gyertyagyújtásra hívta híveit és az akcióval egyetértőket vasárnap 16.00-ra Székesfehérvárra, Számos külképviselet és nemzetközi szervezet is jelezte csatlakozását a tiltakozáshoz.

**

A polgármesteri nyilatkozat teljes szövege az alábbi:

Székesfehérvárt az elmúlt napokban méltatlan budapesti és nemzetközi támadások sorozata érte. Érzékelve ezt a minden eszközt felhasználó, és a demokrácia keretein túlmutató nyomásgyakorlást, egy polgármester akkor jár el helyesen, ha igyekszik megvédeni a helyi közösséget, ezért az alábbiakról kívánom önöket tájékoztatni:
Megdöbbentőnek tartjuk és elítéljük a nyomásgyakorlás mindazon formáját, amely – eddig úgy gondoltuk – összeférhetetlen a véleménynyilvánítás szabadságát és a civilek önrendelkezését hirdető társadalommal, amely azonban a várossal szemben sajnos megnyilvánult. Visszautasítjuk az itt élőkről megjelent negatív minősítéseket. Visszautasítjuk, hogy elvetemültnek és butának nevezzenek százezer székesfehérvárit!
Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egyesek, kizárólagosan politikai érdektől vezérelve, toleranciát hazudva Székesfehérvárra a gyűlölet és szembenállás kultúráját próbálják importálni.
Eddig sem adtunk és ezután sem fogunk antiszemita, vagy bármely szélsőséges nézeteknek helyet adni, keményen fellépünk ez ellen. A Székesfehérvári Izraelita Hitközséget fontos partnerünknek tekintjük valamint a velük kialakított és a holokauszt emlékév során megerősített partneri viszonyt a jövőben is fenn fogjuk tartani.
Mai nyilatkozatom egyik fő célja, hogy lássunk tisztán ebben a sok indulatot és vitát kiváltó ügyben: civilek Székesfehérvár Önkormányzatát már évekkel ezelőtt megkeresték a szoborállítás ügyében. Akkor a városvezetés azt jelezte, hogy mindaddig, amíg Hóman Bálintot a második világháború alatti politikai szerepvállalása miatt ért vádak alól fel nem mentik, addig ennek a témának a megvitatását nem támogatja. Idén márciusban a Fővárosi Törvényszék jogerős döntésében posztumusz felmentette Hómant. Ezt követően a Hóman Bálint Alapítvány már úgy jelentkezett, hogy jogi akadály nincs, az anyagi finanszírozást jelentő minisztériumi támogatás már rendelkezésükre áll, ezért az Önkormányzat hozzájárulását kérte a szobor felállításához. Egy olyan épület árkádjai alatt, amely Hóman Bálint nélkül egyszerűen ma nem is létezne. A városi közgyűlés tudomásul vette a szobor felállítást és annak alapozási munkálataihoz, valamint a környező közterületek rendbetételéhez szavazott meg kétmillió forintos támogatást.
Ahogyan azt már korábban is többször hangsúlyoztuk, a szobrot egy civilszervezet kezdeményezte és készíttette, így annak sorsáról is neki van joga szabadon dönteni. Ezért tegnap este találkoztam az alapítvány vezetőjével, és kérést fogalmaztam meg a civilek felé: Székesfehérvár Önkormányzata most az ország és a város érdekeit szem előtt tartva arra kéri a Hóman Bálint Alapítványt, hogy gondolja át a szobor felállítását.
Mindez nem jelenti azt, hogy bármiben változtatnánk az eddig általunk képviseltekhez képest: továbbra is elítéljük Hóman Bálint országos politikai tevékenységét, a második világháború alatti szerepvállalását, de elismerjük azt a máig ható városépítő tevékenységet, amelynek eredményeként iskolák és kulturális intézmények épültek, valamint ma is működő ipari üzemek létesültek.
Hóman Bálint egy évtizedes képviselői tevékenysége és Csitáry G. Emil polgármestersége nélkül ma
Székesfehérvár egy kisváros lenne és nem az ország egyik legfontosabb nagyvárosa.
Összegezve: a történelem nem fekete vagy fehér, a történelem alakjai nem kizárólagosan rosszak vagy kizárólagosan jók. Annak az ideának a hívei vagyunk, hogy a történelmünket értékelni és arról beszélni kell, a rosszat, a bűnt mondjuk ki és ítéljük el, az értéket viszont mutassuk be.
Biztosan lesznek, akik meghátrálásnak tekintik ezt a nyilatkozatot, esetleg úgy gondolják, hogy engedtünk a zsarolásnak. Én azonban úgy látom, hogy a fehérvári polgárokat, az ő munkahelyeiket és közös otthonunknak tekintett városunkat csak úgy tudjuk megvédeni a nyomásgyakorlás különféle formáitól, ha azt kérjük a szobrot állíttató civilektől, hogy fontolják meg szándékukat.
Ha a Hóman Bálint Alapítvány úgy dönt, mégis felállítja a tervezett alkotást – amihez egy demokráciában joga van –, akkor Székesfehérvár Önkormányzata nevében arra kérjük, hogy a közpénzt, amit a Magyar Államtól és az Önkormányzattól kapott – anyagi lehetőségei szerinti módon és időben – fizesse vissza a civilszervezet, ezzel mentesítse a várost és az országot a méltatlan támadásoktól.
Székesfehérvár közössége éli a hagyományos adventi heteket, többezer ember sétál az ünnepi fényekbe öltözött Belvárosban, mindennap meghallgathatjuk a helyi óvodák és iskolák karácsonyi műsorait. Székesfehérváron látható jele nincs, de sajnos Székesfehérvárra, a város jövőjére lehet következménye annak a Budapestről és külföldről generált hangulatkeltésnek, amelynek áldozatai vagyunk. Továbbra is meg kívánok tenni mindent annak érdekében, hogy ne lepje el a gyűlölet lángja városunkat! Ebben minden jóérzésű fehérvári támogatására számítok!
Van úgy, hogy az idealizmussal szembejön a világ valósága. De Székesfehérvár csak egy van. És egynek is kell maradnia!

dr. Cser-Palkovics András
Székesfehérvár polgármestere

[popup][/popup]