Hóman utca már van, Hóman szobor ne legyen!

Írta: Mika Klára - Rovat: Politika

Hanukai gyertyagyújtás a tervezett Hóman-szobor helyén.

heisler andrás

A Székesfehérvári Zsidó Hitközség és a Mazsihisz december 13-án vasárnap, 16:00 órai kezdettel hanukai ünnepséget szervez Székesfehérvárra, arra a Bartók Béla térre, ahol Hóman Bálintnak kívánnak emlékszobrot felállítani.

Mindezt 10-én reggel, rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Heisler András, Mazsihisz elnök, Frölich Róbert országos főrabbi és Neubart István a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke.

Hóman Bálint aktív antiszemita volt, jelentette ki Neubart István, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke és hangsúlyozta, hogy a békés tiltakozás célja, hogy „csírájában fojtsuk el az ilyen és hasonló kezdeményezéseket, mielőtt precedens teremtve az ország más részein is köztudottan antiszemita személyeket rehabilitálnának és szobrot kívánnának állítani nekik.”

Hanuka a zsidó történelemben a túlélést jelképezi, a hanukai lángok meggyújtásával, a fénnyel a Hóman Bálint szobor reprezentálta sötétség beálltát kívánják elosztatni. “Fényt viszünk oda, ahova a sötétség kíván bejönni” – mondta Heisler András a Mazsihisz elnöke. “És várjuk a csodát – azt, amire már fél éve várunk –, egy nagyon népszerű és racionális döntést, hogy Székesfehérvár lemond a Hóman Bálint szobor felépítéséről. Ez a megmozdulás szimbólumrendszere.”

A kezdeményezéshez csatlakozott az Élet Menete Alapítvány (mely a program szervezésében is aktív szerepet vállal), több ország nagykövetsége, a Magyar Izraeli Baráti Társaságok és Törökország Szövetsége, a Kínai Egyesület, s folyamatosan érkeznek a csatlakozási szándékot jelző e-mailek.

Heisler András elmondta, hogy a MAZSIHISZ-en kívül más zsidó hitközségek még nem csatlakoztak, s hozzátette, hogy az Ortodoxia (MAOIH) is a MAZSIHISZ taghitközsége, s a MAZSIHISZ mind a 24, önállóan működő tagközsége egyetért a rendezvénnyel.

Az eseményt – minden magyarországi jogszabálynak megfelelően – a szervezők bejelentették, így a helyszínt a rendőrség fogja biztosítani, továbbá a MAZSIHISZ saját biztonsági emberei is jelen lesznek.

Arról nincs információ, hogy a Hóman Bálintot támogató erők szerveznének ellenakciót a Bartók Béla térre. Elvileg egy helyszínre, adott időben csak egy engedélyt adnak ki a hatóságok.

Heisler András elmondta, hogy a legutóbbi Zsidó Közösségi Kerekasztal – amely a kormány és a zsidó szervezetek közötti párbeszéd fóruma – alkalmával már felvetették és nehezményezték, hogy az Igazságügyi Minisztérium anyagi támogatást nyújt a szobor felállításához a helyi önkormányzat pedig millió forintot fordít a helyszín kialakítására. Válaszként két miniszter: Balog Zoltán és Lázár János jelezte egyértelmű elhatárolódást a szobor állítástól.

A MAZSIHISZ elnöke hangsúlyozta, hogy fellépésük nem csak a zsidóság, hanem egész Magyarország érdekeit szolgálja: „Ebben a kérdésben határozottan állást kell foglalnunk, meg kell védenünk Magyarország erkölcsiségét. Meggyőződésünk szerint nem zsidó ügyről beszélünk, hanem magyar ügyről: ez egész Magyarországot sérti. Ez az egész Hóman Bálint szobor-cirkusz már rossz hírbe hozza Magyarországot… Magyar állampolgárokként… is tiltakozunk az ellen, hogy a demokratikus Magyarországon egy antiszemita politikusnak szobrot állítsanak.”

Neubart István elmondta, hogy a székesfehérvári önkormányzattal folyamatos kapcsolatban állnak. Mind ő, mind Heisler András tájékoztatták a polgármestert, hogy elfogadhatatlannak találják a civil kezdeményezést.

Heislernek egy hosszabb személyes beszélgetés során sem sikerült megegyeznie Cser-Palkovics András polgármesterrel. A konfliktus azért maradt fent, mert a polgármester jelezte, nem hajlandó megváltoztatni korábbi döntését.

Fontos kiemelni – hangsúlyozta Heisler András – hogy mind a MAZSIHISZ, mind a Székesfehérvári Zsidó Hitközség külön-külön, de egymással egyeztetve már a szoborállítás első hírére, még a döntés meghozatala előtt levélben tiltakozott a székesfehérvári önkormányzatnál és kérte a kérdés megszavazásának levételét a napirendről , mivel előre lehetett látni, hogy az konfliktushoz fog vezetni és sérti Magyarország érdekeit.

Miután a határozatot heves tiltakozásuk ellenére sem vették le a napirendről, és sajnálatos módon meg is szavazták, a Mazsihisz vezetői Magyarország miniszterelnökéhez fordultak levélben. Jelezték, hogy elfogadhatatlannak tartják, hogy Magyarországon antiszemita személynek szobrot emeljenek, károsnak tartják ezt az országnak, s kérték Orbán Viktort, hogy minden eszközzel próbálja ezt megakadályozni. Közvetlen választ nem kaptak a miniszterelnöktől, de az említett miniszterek elhatárolódása a Hóman szobor felállításától nagyon pozitív visszajelzés volt.

A Reuters kérdésére – nem érzi-e Heisler ellentmondásosnak, hogy a miniszterelnöktől nem kaptak választ, miközben két miniszter elhatárolódott a szobor felállításától, mégsem tettek konkrét lépéseket, holott lehetőségük lett volna a szoborállítás megakadályozására – a MAZSIHISZ elnök elismerte: „Visszás ez a helyzet. Ha Magyarország kormánya és annak több minisztere deklarálja egy ilyen szobor megvalósításának a lehetetlenségét, akkor az ő akaratuknak valamilyen módon érvényt kellene szerezni. Meg kellene találniuk a legális lehetőségét annak, hogy ezt a szobrot ne építsék fel.”

A szobor átadását december végére tervezik. Előfordulhat, hogy a Szabadság téri emlékműhöz hasonlóan a tiltakozások ellenére felavatják. Ennek ellenére Heisler arra hívta fel a figyelmet, hogy „meg kell tennünk, amit a lelkiismeret diktál”.

homan_balint

Hóman Bálint

Arról, hogy Vácott létezik egy Hóman Bálint utca, a MAZSIHISZ, ahogy a közvélemény nagy része, csak tegnap értesült, ezért nem foglalkoztak még vele.

Székesfehérvár környékéről 3000 zsidó embert vittek Auschwitzba, magából a városból 1800-at, ebből 146-an tértek vissza – idézte fel egy magát meg nem nevező idős úr. „Gyakorlatilag ennyi ember vére tapad Hóman Bálint kezéhez”, mondta. Felháborítónak találta Székesfehérvár vezetőségének részéről, hogy egy ilyen embernek állítanak szobrot, legfőképp a Bartok Béláról elnevezett téren, aki köztudott okokból 1944 előtt elhagyta az országot.

Heisler András az elmondottakhoz hozzátette: tisztában van azzal, hogy Hómán Bálint nagyon sokat tett Székesfehérvár fejlesztéséért, mint a város és a körzet képviselője. „De azt is érdemes végiggondolni, hogy az a gyilkos ideológia , amit Hóman képviselt, rommá tette a várost 1945-ben, amikor kétszer átvonult rajta a front és százak és ezrek haltak meg, zsidók és nem zsidók egyaránt” – hívta fel Heisler elnök azok figyelmét, akik Hóman pozitív cselekedeteit magasztalják.

Az eseményre várják Ilan Mort, Izrael Állam magyarországi nagykövetét és Ira Formant, az Egyesült Államok antiszemitizmus elleni különmegbízottját (akinek részvétele még technikai okokból nem biztos, mert aznap érkezik az országba). Orbán Viktor valószínűleg a Fidesz kongresszussal való időpont ütközés miatt nem tud részt venni majd az eseményen. (Meglepne bennünket, ha csupán ez lenne az ok – A szerk.) Képviselteti viszont magát többek között az amerikai és a kanadai nagykövetség.

A felszólalók köre még nem végleges. A rendezvényt 40 percesre tervezik, ahonnan “a szervezők békében szándékoznak eljönni keresztény testvéreiknek kellemes karácsonyt kívánva, és bízva a csodában.”

A szervezők mindenkit tisztelettel és szeretettel várnak az eseményre, aki egyet ért céljaikkal.

 

Címkék:Hóman Bálint, Mazshisz

[popup][/popup]