Kiállt Izrael mellett a leendő amerikai ENSZ-nagykövet 

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

 Bírálta az orosz politikát és kiállt Izrael erőteljes támogatása mellett Nikki Haley, az Egyesült Államok leendő ENSZ-nagykövete a szerdán tartott szenátusi meghallgatásán. 

“Az ENSZ közgyűlés most lezárult ülésszakában húsz, Izraelt elítélő határozatot hozott, míg a világ összes többi országa ellen együttesen hatot. ” Egyebek közt ezt mondta meghallgatása során Nikky Haley, az Egyesült Államok új ENSZ-nagykövete.

Haley, Dél-Karolina kormányzója a bizottság előtti meghallgatásán kijelentette: készen áll a feladatra. Elítélte a világszervezet Biztonsági Tanácsában a minap hozott és az izraeli telepítési politikát elítélő határozatot, dicsérte a NATO-t, mint az Oroszország féken tartását szolgáló szervezetet, valamint azt ígérte, hogy helyreállítja az Egyesült Államok vezető szerepét a világban.

“A világ erős Amerikát akar látni, mert ehhez szokott hozzá. Ez az erő azonban elhalványult és a legutóbbi mélypontot az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2334. számú határozatával érte el” – mondta Haley, utalva a „megszállt palesztin területeken folytatott izraeli telepes-tevékenységet” elítélő ENSZ BT-határozatra. A határozat elfogadását “szörnyű hibának” nevezte, ami szerinte még nehezebbé tette egy békemegállapodás elérését a palesztinok és az izraeliek között.

A nagykövet-jelölt kifejtette: az ENSZ-nek reformokra van szüksége, hogy a világpolitika alakításának hatásosabb és hatékonyabb globális eszköze legyen.

Kárhoztatta a szervezetben tapasztalható pazarlást és korrupciót, de elismerte az ENSZ sok sikeres tevékenységét. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a világszervezet egyike lehet a politika azon színtereinek, ahol az Egyesült Államok vezető szerepe újraéledhet a Trump-kormányzat idején.

Kérdésekre válaszolva a kormányzó a külpolitika néhány kulcskérdésében Donald Trumpétől eltérő álláspontot foglalt el. Kijelentette, hogy híve a szoros NATO-szövetségnek és hogy a Krím orosz annektálása ellen fel kell lépni. Hozzátette: készen áll újabb, Oroszország-ellenes szankciók támogatására.

Haley, akinek jelölése meglepte az amerikai politikai és közéletet, hangsúlyozta, hogy a nemzetközi diplomácia új terület a számára. Azt mondta, nem is állítja, hogy mindent tud, vagy hogy az ENSZ-ben betöltött vezető beosztás ugyanaz, mint Dél-Karolinát irányítani. “Mégis: önmagában a diplomácia nem teljesen új a számomra, hiszen egy kormányzó sikeréhez sem fontosabb más, mint hogy egy közös cél érdekében egyesíteni tudja a különböző hátterű, eltérő nézőpontú és eltérő célokat követőket” – mondta.

[popup][/popup]