Kevésnek tartják Szakály bocsánatkérését a zsidószervezetek

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Több zsidó kulturális szervezet továbbra is a lemondását követeli Szakály Sándornak, aki egy 1941-es tömeges deportálást idegenrendészeti akciónak nevezetett.

Szakály Sándor 168 ora

Szakály Sándor (fotó: MTI)

Nyilatkozatot adott ki Szakály Sándor történész „szégyenteljes megnyilatkozásával” kapcsolatban a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, valamint több más szervezet hétfő este. A közleményt a Bálint Ház, a Bét Orim Közösség, a Dor Chadash Egyesület, a Gólem Színház, a Haver Alapítvány, az Izraeli Kulturális Intézet, a Limmud Magyarország Alapítvány, a Marom Budapest, a Magyar Cionista Szövetség, és a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség írta alá.

Alulírott zsidó szervezetek elítéljük Szakály Sándor – a magyar hatóságok felelősségét csökkentő – az 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálást, a magyar holokauszt első tömeggyilkosságát „idegenrendészeti” akciónak nevező nyilatkozatát – írták.

Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy egy állami intézmény képviselője ilyen nyilatkozatot tegyen, elégtelennek tartjuk ezzel kapcsolatos apológiáját. Ezért a Mazsihisz január 19-i nyilatkozatával egyetértve lemondásra szólítjuk fel az állami „Veritas” Történetkutató Intézet vezető posztjáról.

Továbbá kérjük, hogy a Magyar Kormány utasítson vissza minden ilyen megnyilvánulást és gondoskodjon a Kamenyec-Podolszkijban elpusztított zsidók emlékének méltó megőrzéséről – zárták közleményüket.

Kapcsolódó cikkek:

Szakály: „A magyar társadalom valamilyen szinten felelősséggel tartozik megkövetni ezeket az emebereket”

Mazsihisz: Botrányos rádióműsor, emlékműterv, Szakály – A kormány állítsa le a kegyeletsértő folyamatokat!

Címkék:Szakály Sándor

[popup][/popup]