Mazsihisz: botrányos rádióműsor, emlékműterv, Szakály – a kormány állítsa le a kegyeletsértő folyamatokat!

Írta: Szombat - Rovat: Kiemelt, Politika

A Mazsihisz Vezetősége 2014. január 19-én nyilatkozatot bocsátott ki a Holokauszt emlékévvel kapcsolatban – értesült a Szombat szerkesztősége. 

Szakály Sándor

Szakály Sándor lemondását követeli a Mazsihisz

Az alábbiakban a nyilatkozat teljes szövegét közöljük:

A Mazsihisz Vezetősége döbbenten és értetlenül áll a kormány által alapított „Veritas” Intézet holokauszt-relativizálása előtt. A „Veritas” Intézet főigazgatója, Szakály Sándor – a magyar hatóságok felelősségét csökkentendő – „idegenrendészeti” akciónak nevezte a magyar holokauszt első tömeggyilkosságát, az 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálást. Történelemhamisító próbálkozásának kudarca után elvárjuk, hogy az Intézet vezetéséről lemondjon.

A Mazsihisz vezetése felszólítja a politikai közélet szereplőit, hogy a magyar holokauszt 70. évfordulója ne legyen a választási kampányok része és minden érintett hagyjon fel a múltunk átírására vonatkozó törekvéseivel. Amennyiben Magyarország Kormánya komolyan gondolja a holokauszttal történő szembenézést, akkor azonnal meg kell állítania a 2014. évi  megemlékezés sorozat hitelességét romba döntő, kegyeletsértő folyamatokat.

A Mazsihisz az épülő Józsefvárosi Holokauszt emlékközpont ideológiájának ismeretlensége miatt, a Terror Házában rendezett Horthy konferencián elhangzottak vállalhatatlansága miatt, a közszolgálati rádió Életmentő történetek műsora történelemhamisítása miatt, a német megszállás Szabadság térre tervezett emlékműve miatt és a „Veritas” Intézet vezetőjének nyilatkozata miatt megfontolja a Holokauszt emlékév eseményeitől való távolmaradását és bejelenti, hogy a Civil Pályázati Alap keretében elnyert pályázati összegeket csak abban az esetben veszi igénybe, ha a megemlékezés sorozat közösségünk számára vállalható mederbe tér vissza.

Mindenki figyelmébe ajánljuk Márai Sándor szavait: „Menteni, magyarázni nem tudjuk, ami történt; de bevallani, elmondani igen. S e nemzedéknek ez lesz a feladata.”

 

[popup][/popup]