Kecskeméten is megjelent az EMIH

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

“Március 17. és 18. napján 70 év óta először tartott imát az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) kecskeméti közössége a Magyar Fotográfia Múzeum épületében, vagyis az egykori Kecskeméti Ortodox Zsinagógában. A pénteki esti és szombat délelőtti imán közel 35 ember vett részt Kecskemét és környékéről.”

Kecskemét, Magyar Fotográfiai Múzeum

Legalábbis erről adott hírt a hiros.hu, vélhetően az EMIH közlése nyomán.

A kecskeméti imákat vezető fiatal izraeli rabbi, Shalom Ber Radziner és családja rendszeresen Kecskeméten tölti a hétvégéket – írja a lap, mely hozzáteszi, hogy a Holocaust óta ez volt az első alkalom, hogy ortodox rabbi vezette a pénteki és szombati istentiszteleteket.

A múzeummal való megállapodás szerint ebben az évben már rendszeresen tart istentiszteleteket az EMIH kecskeméti közössége.

Az EMIH-nek – közli a lap – Budapesten és vidéken már több tíz zsinagógája található.

*

Érdekesség, hogy Kecskemét neológ rabbija, a Mazsihisz vezetésével konfliktusba kerülő Róna Tamás, aki megalakította a Magyarhoni Zsidó Imaegyletet (ZSIMA). A szervezet – méretéhez képest – jelentős állami támogatáshoz jutott, és rabbija az EMIH-hez hasonló, látványosan a kormánypropagandát támogató nyilatkozataival hívta fel magára a figyelmet az utóbbi időben.

Nem jön jókor a kihívás Dr. Grósz Andornak, a kecskeméti zsidó hitközség elnökének sem, aki információink szerint indulni készül a Mazsihisz tavaszi elnökválasztásán.

[popup][/popup]