Karsai nem akarta lek*rvázni Schmidt Máriát

Írta: hír24 - Rovat: Hírek - lapszemle

Karsai László

Karsai László

A történész egy bordélyház vezetőjéhez hasonlította a Terror Háza Múzeum főigazgatóját a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) keddi rendezvényén.

A kormány Schmidt Máriát bízta meg a holokauszt gyermekáldozatainak és megmentőiknek emléket állító Sorsok Háza koncepciójának kidolgozásával.A Mazsihisz azt kéri azonban, hogy az általuk javasolt embereket is vegyék be a Sorsok Háza projektbe. A szövetség által meghívott történész, Karsai László azt is mondta, hogy Schmidt Mária a holokausztot relativizálja, ezért tőle azt elvárni, „hogy majd érdemben szembenéző, komoly, önvizsgáló oktatási projektet fog letenni az asztalra, ez körülbelül olyan, mint hogyha egy nyilvánosház vezetőnőjétől kérnénk erkölcsi útmutatásokat.”

A Mazsihisz elnöke, Heisler András nem tartotta ízlésesnek, hogy távollétében bírálták Schmidt Máriát, aki a Hír TV-ben maga sem minősítette Karsai szavait. A Terror Háza Múzeum főigazgatója azt nevezte megdöbbentőnek, hogy a Mazsihisz sajtótájékoztatóján ilyen stílusú és színvonalú felszólalás elhangozhatott. Szerinte azonban ez sem furcsa, a kampány megkezdődött és úgy látszik, a Mazsihisz ennek részévé akar válni, önálló tényezőként. „Egy vallásos képviselet, amelynek talán háromezer tagja van, korlátozott legitimitással” – tette hozzá. Schmidt Mária emlékeztetett rá, hogy a Terror Háza Múzeum kialakítása előtt hasonló rágalmakat és becsmérlő megjegyzéseket kapott.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]