Jom Hazikaron – az elesett katonák és a terror áldozatainak emléknapja

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Jom Hazikaron, az elesett katonák és a terror áldozatainak emléknapja, kedd este veszi kezdetét Izraelben.

Fotó: izraeli rendőrség

Az 1860 óta vezetett adatok szerint – írja az ujkelet.live – az áldozatok száma 24 068, az elmúlt egy évben 56 új név került fel az ország védelme során elhunytak listájára.

Az adatok tartalmazzák az összes katona és rendőr nevét, akik az elmúlt évben szolgálatuk során vesztették életüket harcban, merényletben, balesetben, öngyilkosság vagy betegség következtében.

Az elmúlt évben 84 hadirokkant hunyt el a szolgálat közben szerzett sérüléseik szövődményeinek következtében. A minisztérium mindegyikőjüket hivatalosan elismerte.

Kedden este 20.00 órakor egy percre megszólalnak a szirénák országszerte az izraeli háborúkban elesett katonák és a terrortámadások áldozatainak emlékére.

Közvetlenül a sziréna után országszerte megemlékezések kezdődnek. A fő szertartásra Jeruzsálemben a Siratófal plázánál kerül sor.

Másnap 11.00 órakor két percre megszólalnak a szirénák, majd elkezdődnek az állami megemlékezések országszerte 52 katonai temetőben és az emlékhelyeken. A fő ceremóniára a jeruzsálemi Herzl-hegyen kerül sor.

Az Emléknap szerda este 19.45-kor fáklyagyújtással ér véget és ekkor kezdetét veszi a 74. Függetlenségi Nap.

Az emléknapot 1951-ben, az akkori miniszterelnök és védelmi miniszter, David Ben Gurion kezdeményezte és jelölte ki Ijár hó 4-re.

Icik Szaidian (Forrás: facebook)

Iccik Szaidian 2021. április 12-én, 2 nappal Jom Hazikaron előtt, felgyújtotta magát a Védelmi Minisztérium helyi rehabilitációs központjánál, Petach Tikván, mert többszöri kérelmét, hogy 25%-os rokkantságát 50%-ra emeljék, elutasították.

A poszttraumás stressz-betegségben szenvedő egykori katona kedden, az emléknap előestéjén üzent, hogy azokra, akik elestek, az év minden napján emlékeznek.

Teljes cikk

[popup][/popup]