John Bolton diszkréten cáfolja a saját főnökét

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Bolton: A követség Jeruzsálembe költöztetése nem egy “valamit valamiért” ügylet volt.

John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó Jeruzsálemben fotó: youtube

Donald Trump amerikai elnök egyik vezető tanácsadója szerdán azt mondta, nem egy “valamit valamiért” ügylet áll az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése mögött, órákkal azt követően, hogy az elnök kijelentette, Izrael “magasabb árat” fog fizetni a béketárgyalások során a palesztinoknak, amiért elismerte a várost a zsidó állam fővárosaként.

Háromnapos izraeli látogatása végén John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az elnök megjegyzései nem jeleznek változást a kormány béketárgyalásokra vonatkozó politikájában.

“Nem hiszem, hogy bármi változás lenne az irányelvet illetően. Szerintem az elnök megvizsgálta Jeruzsálem elismerését Izrael fővárosaként, és annak elkerülhetetlen következményét, hogy az amerikai nagykövetségnek az ország fővárosában kell lennie, mely mint megfelelő és helyes eljárásként lett akkreditálva,”- mondta. “Ez nem egy valamit valamiért ügy.”

Trump kedd este Charlestonban egy kampány rendezvényen azt mondta, hogy mivel decemberben elismerte Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként, Izrael “magasabb árat” fog fizetni a jövőbeni tárgyalások során.

“Ha valaha is béke lesz a palesztinokkal, akkor jó dolog, hogy ez megtörtént,” mondta Trump Jeruzsálem elismeréséről és az amerikai nagykövetség átköltöztetéséről a fővárosba. “Levettük [Jeruzsálemet] az asztalról. A korábbi tárgyalások során soha nem jutottak túl Jeruzsálemen. Most Izraelnek magasabb árat kell fizetnie, mivel ez lekerült az asztalról. A palesztinok valami nagyon jót fognak kapni, mert most rajtuk a sor.”

Bolton visszhangozta az elnököt a döntéssel kapcsolatban.

“Arra jutott, hogy ez az a pont, ami megakasztja a tárgyalásokat Izrael és a palesztinok között. És ahogy azt tegnap este is elmondta, ezt a kérdést levette az asztalról.”

Trump kijelentései ellenére Bolton azt sugallta, hogy az elnök csalódott az átköltöztetésre adott palesztin reakció miatt.

“Arra számított, hogy a palesztinok majd azt mondják: ‘Oké, remek, ezt nem kaptuk meg, most akkor valami mást akarunk.’ Meglátjuk, hogy alakul.”

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász ugyanakkor a nagy érdeklődéssel várt javaslatot “az évszázad arculcsapásának” tartja, kigúnyolva Trumpot, aki az “évszázad megállapodásaként” hivatkozik rá. Dühöngve az Egyesült Államok azon döntése miatt, hogy elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként és a nagykövetséget áthelyezte a szent városba, Rámalláh decemberben megszakította a kapcsolatokat az amerikai tisztviselőkkel, köztük a békefolyamatokért felelős tárgyalópartnereket, Jared Kushnert és Jason Greenblattot.

Teljes cikk.

[popup][/popup]