Jeruzsálemi gyorsvasút-sikló projekt: 40 perc alatt a reptértől a templomhegyig

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A tervek szerint az Izraelbe látogató turisták 40 perc alatt jutnának el a repülőtérről a Siratófalhoz. A pénzügyminisztérium jóváhagyta a tervezést.

A függővasút fantáziarajza

A siratófal és a templomhegy évente milliókat vonz Jeruzsálembe; valószínűleg ez e leglátogatottabb hely Izraelben. Megközelítése bonyolult, mert a város központját lezárták a buszforgalom elől.

A buszok a látogatókat az óváros falain kívül teszik le, de az óvárosba vezető lépcsőkön elég nagy a tömeg. Ennek a szűk keresztmetszetnek az áthidalására felvetődött egy új tranzit rendszer ötlete. Eszerint a Ben Gurion repülőtértől a gyorsvasúttal 20-25 perc alatt lehet majd eljutni Jeruzsálembe. A régi vasútállomás mellől induló sikló a Menachem Begin Heritage Center mellett, a Mt. Zion Hotellel szemben halad, a Cion-hegyet megkerülve 15 perc alatt ér a siratófalhoz vezető bejáratig vagy a templomhegyig. A távolság 1.4 km, a 73 fülke óránként 3000 utast szállít mindkét irányba.

Egy másik fantáziarajz

Az Idegenforgalmi Minisztérium becslése szerint az óvárost hetente 135 ezren látogatják. A projekt célja a siratófal könnyebb megközelíthetősége és az óvároson belüli gyalogosforgalom csökkentése.

A jerusalemnext.com cikkét Bassa László fordította.

Címkék:függővasút, gyorsvasút, Jeruzsálem