Jeruzsálem: robbanásveszélyes helyzet a Templomhegyen

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael nem távolítja el a detektoros kapukat a Templomhegy bejáratánál. A palesztinok zavargásokkal felelnek.

Kelet-Jeruzsálemben egy tizenhét éves palesztin fiatal meghalt az összecsapásokban, amelyek a detektoros kapuk miatt kialakult feszült helyzetben törtek ki, többen pedig megsebesültek, noha korábban a jeruzsálemi óvárosnál viszonylag békésen ért a déli ima időszaka – jelentette az izraeli média pénteken.

A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint Kelet-Jeruzsálemben, a Rasz al-Amúd nevű lakónegyednél kitört zavargásokban vesztette életét Muhamed Saraf, akit a Háárec című izraeli lap értesülése szerint egy telepes lőtt le.

A példátlan rendőri készültség ellenére délután számos összecsapás történt Kelet-Jeruzsálem lakónegyedeiben és Ciszjordániában, pedig az óváros kapuinak környékén előzőleg viszonylag békésen lezajlott a déli muzulmán imádkozás.

A palesztinok minden szinten megszakítják a kapcsolatokat Izraellel a jeruzsálemi al-Aksza mecsetnél bevezetett új biztonsági előírások miatt – közölte Mahmúd Abbász palesztin elnök péntek este.

A ciszjordániai Rámalláhban tartott sajtótájékoztatóján a Palesztin Hatóság elnöke elmondta, nem veszik fel a kapcsolatokat mindaddig, amíg Izrael vissza nem vonja az új szabályokat.

Jeruzsálemben és a megszállt területen három palesztin vesztette életét pénteken a biztonsági kapuk miatt kialakult feszült helyzetben. A Mecsetek terén a rendvédelmi erők és a palesztinok közötti összecsapásokban mintegy kétszázan sebesültek meg.

“Bejelentem, minden szinten felfüggesztek minden kapcsolatot a megszálló állammal az Izrael által a palesztin nép ellen elkövetett cselekményekért, különösen azért, amit Jeruzsálemben az al-Akszánál mecsetnél tettek, ahová fémdetektoros kapukat telepítettek abból a célból, hogy a mecset feletti uralmukat gyakorolják, és megosszák térben és időben” – mondta Mahmúd Abbász a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint.

Abbász a belső ellentétek felszámolására és egységre szólította fel a radikális iszlamista Hamász szervezetet és az összes palesztin frakciót. “Felszólítok mindenkit, hogy hagyjon fel a nyilvános vitákkal és védje meg szent helyeinket és nemzeti terveinket. Felszólítom a Hamászt, hogy oszlassa fel irányító bizottságát a Gázai övezetben, és vegyen részt az általános választásokon” – mondta a palesztin elnök.

“Ma csak azért tartóztatták le az elfogottakat, mert az al-Akszában akartak imádkozni és nem akartak áthaladni a detektoros kapun. Kapcsolatban vagyok a jordán királlyal, az egyiptomi elnökkel, a marokkói királlyal, az Arab Liga és az Iszlám Együttműködési Szervezet elnökével” – zárta szavait a palesztin elnök.

Pénteken három halálos áldozatot és több száz sebesülést követeltek az al-Aksza mecsethez vezető utaknál lévő új fémdetektoros kapuk miatti zavargások, amelyeket Izrael a múlt pénteki, két izraeli rendőr életét kioltó merénylet után telepített Jeruzsálem óvárosába.

 

[popup][/popup]