Izraelt győzködi Amerika

Írta: mno.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Ashton Carter, amerikai védelmi miniszter győzködi izraeli kollégáját és Benjamin Netanjahut, hogy az Iránnal kötött egyezmény a lehető legjobb volt az adott körülmények között. Izraelben nem így gondolják.

2892101915

Ashton Carter (jobbra) Izraelbe érkezik

Továbbra sem zárja ki a katonai erő bevetését az amerikai kormány abban az esetben, ha kudarcot vall az Iránnal kötött nukleáris megállapodás. Ezt az amerikai védelmi miniszter izraeli látogatása előtt közölte. Az Egyesült Államok arról igyekszik meggyőzni közel-keleti szövetségeseit, hogy a múlt héten kötött megállapodás elősegíti a térség biztonságát.

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter azért utazott Izraelbe, hogy meggyőzze a zsidó állam vezetőit: a múlt héten kötött megállapodás megakadályozza Iránt abban, hogy atomfegyverre tegyen szert. A Pentagon főnöke már az utazás előtt is üzent Tel-Avivnak, amikor kijelentette: továbbra is készek katonai erővel megakadályozni a perzsa állam atomhatalommá válását, amennyiben az egyezmény kudarcot vall.

Az Iránt a legnagyobb nemzetbiztonsági veszélyforrásnak tekintő izraeli kormány álláspontja az, hogy az Egyesült Államok engedményt tett a perzsa államnak, amely így továbbra is képes atombombát építeni. A kormányfő szerint az iráni legfőbb vallási vezető hétvégi beszéde bizonyítja, hogy Irán nem hátrál meg. Ali Hamenei ajatollah azt mondta, az egyezmény ellenére nem változtatnak az Amerika-ellenes politikán.

„Ha bárki is azt gondolta, hogy az Iránnak tett engedmények változást hoznak az ország politikájában, megkapták a választ az iráni vallási vezető agresszív és provokatív beszédével” – reagált Benjámín Nethanjáhú izraeli miniszterelnök.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]