Izraeliek csak kivételesen utazhatnak továbbra is Szaúd-Arábiába

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Szaúd-Arábia továbbra sem engedi be az izraeli útlevéllel érkezőket területére – szögezte le hétfőn Feiszal bin Farhán Ál Szaúd szaúd-arábiai külügyminiszter, akinek szavait a CNN amerikai hírtelevízió idézte.

Feiszal bin Farhán Ál Szaúd szaúd-arábiai külügyminiszter

 

“Nincs diplomáciai kapcsolatunk Izrael állammal, és az izraeli útlevéllel érkezők jelenleg nem léphetnek a királyság területére” – mondta a miniszter.

A szaúd-arábiai diplomácia vezetője – aki hétfőn Londonban találkozott brit hivatali partnerével, Dominic Raabbal -, hozzátette: a kérdés akkor kerül újra napirendre, ha az izraeliek és a palesztinok között zajló béketárgyalások sikeresek lesznek.

Arje Deri izraeli belügyminiszter vasárnap – Izrael történetében először – hivatalosan engedélyezte az ország polgárainak Szaúd-Arábia meglátogatását, amennyiben azt az arab ország hatóságai engedélyezik.

Korábban az írta a Haarec, hogy minden izraeli utazhat, más izraeli lapok azonban korrigálták a hírt: csak üzletemberek és muzulmán zarándokok mehetnek.

Az izraeliek eddig elvileg csak saját országuk hivatalos engedélyével utazhattak Szaúd-Arábiába. Korábban is viszonylag sokan utaztak a Perzsa(Arab)-öböl menti országba, egyrészt a mekkai zarándoklatra tartó muzulmán izraeliek, akik a zarándoklatuk idejére különleges engedélyt kaptak Szaúd-Arábia meglátogatására, másrészt üzletemberek, akik ottani hivatalos személytől származó meghívólevél birtokában legfeljebb 90 napra szóló utazási engedélyhez juthattak. (MTI)

[popup][/popup]