Izraeli kórházban kezelték az egyik Hamász-vezér lányát

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Több napig egy izraeli kórházban ápolták a Gázai övezetet irányító Hamász radikális szervezet egyik vezetője, Iszmáil Haníje lányát, aki a tel-avivi intézmény szóvivője szerint rutinbeavatkozás nyomán kialakult szövődmények miatt szorult életmentő kezelésre.

ismail-haniyeh

Iszmáil Haníje

A Hamász első számú gázai vezetőjének 13 gyereke van. A Reuters által idézett források – egy palesztin és egy külföldi diplomata – nem nevezték meg, hogy közülük melyiket szállították Izraelbe, és Iszmáil Haníje lányának magánéletére tekintettel azt kérték, hogy a hírügynökség ne közöljön részleteket állapotáról.

A gázai egészségügyi minisztérium egyik tisztségviselője megerősítette a hírt az AFP francia hírügynökségnek, de az izraeli tájékoztatással szemben azt állította, hogy Haníje egy lánytestvéréről van szó. Tájékoztatása szerint a beteget két hete kritikus állapotban szállították be a tel-avivi Isilov magánkórházba, élete veszélyben forgott. Azóta – mint azt a klinika is közölte – már jobban van, és visszatért a palesztin enklávéba.

A Gázai övezetben élő palesztinok nem léphetnek be Izraelbe vagy Ciszjordániába, humanitárius vagy orvosi okokból azonban lehetőség nyílhat erre. Az Izrael és a radikális szervezet közötti héthetes nyári fegyveres konfliktus alatt több tucat palesztint szállítottak a gázai kórházaknál sokkal jobban felszerelt és jobb ellátást biztosító izraeli klinikákra.

Az izraeli sajtó szerint júniusban Iszmáil Haníje anyósát egy jeruzsálemi kórházban kezelték rákbetegség miatt, míg tavaly novemberben a Hamász-vezető egyik unokáját – egy akkor egyéves kislányt – szintén Izraelben ápolták súlyos emésztőrendszeri fertőzése miatt.

[popup][/popup]