Izraeli koalíciós tárgyalások – Ben Gvir teljhatalmat követel a határrendőrség felett

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjamin Netanjahu megbízott miniszterelnök-jelölt, három nappal a kijelölt határidő lejárta előtt két hét hosszabbítást kért Jichák Herzog elnöktől a több, mint egy hónapja elkezdett kormányalakítás befejezéséhez, mondván, hogy koalíciója összeállításának bonyolultsága több időt igényel.

Itamar Ben Gvir akcióban (Forrás: Twittere screenshot)

A Herzog elnöktől kapott megbízás 28 napos mandátuma vasárnap éjfélkor jár le, és annak ellenére, hogy Netanjahu már a választások után közvetlenül elkezdte a koalíciós tárgyalásokat és napokon belüli kormányalakítást ígért, ehhez képest leendő ultraortodox-vallásos szövetségesei különböző ultimátumainak csapdájába kerülve, ideáig nem tudta közös nevezőre hozni a feleket.

A koalíciós partnerek követelései közül kiemelkedik egy Itamar Ben-Gvir (Otzma Jehudit – Zsidó Erő) által benyújtott új törvényjavaslat, amely radikálisan újraértelmezi a rendőrség és a politikai vezetés viszonyát, illetve a rendvédelmi erők feletti sokkal nagyobb felhatalmazást biztosít a közbiztonsági tárcát is irányító nemzetbiztonsági miniszternek, mint az valaha az zsidó állam történetében előfordult volna.

A személyre szabott (eddig nem létező) nemzetbiztonsági miniszteri pozíció kiterjesztett hatásköre – a közbiztonsági tárcán kívül – a Júdea és Szamáriai felett illetékes határrendészet ellenőrzését is magában foglalja, amely ez ideig a katonasághoz tartozott.

A Ben-Gvir által benyújtott törvényjavaslat szerint a nemzetbiztonsági miniszter (azaz ő maga) határozza meg a irányelveket, a rendőrfőnököt pedig az említett szabályok végrehajtásával megbízott ügyintéző lefokozott szerepébe helyezi. Jelenleg a rendőrfőnök a miniszterrel konzultálva határozza meg a működési irányelveket, a javaslat ratifikálása azonban, Ben-Gvir számára teljes körű ellenőrzést biztosít a rendvédelmi erők felett. Egyúttal felhatalmazza a minisztert annak eldöntésére, hogy mely (büntetőjogi) kérdések érdemelnek szigorúbb vizsgálatot és végrehajtást. Annak ellenére, hogy a miniszter nem szabhatja meg konkrét nyomozások megindítását vagy lezárását, például a jogsértéssel gyanúsított politikusok elleni nyomozást, de felhatalmazást kap arra, az irányelv meghatározására a kivizsgálásra vonatkozóan.

Teljes cikk

[popup][/popup]