Izrael támogatja a gázai tengeri kikötőt

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A Gázai övezet gazdasági helyzetének javítását, és ezért kikötő építését sürgették az izraeli hadsereg magas rangú tisztjei, egyetértésben az övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezettel, amely egyenesen robbanással fenyegetett, ha nem sikerülne megegyezni a kikötő létrehozásáról.

seaport-gaza-777x437Egy névtelenül nyilatkozó magas rangú izraeli katonai illetékes szerint a hadseregben úgy vélik, hogy Jeruzsálemnek foglalkoznia kell a súlyos gázai gazdasági helyzettel és vizsgálnia kell a kikötő létrehozásának tervét a bajok orvoslása érdekében – jelentette csütörtökön az izraeli közszolgálati rádió.

A hadsereg egyik vezetője arra is figyelmeztetett, hogy ha nem enyhül a gazdasági válság az övezetben, és az ott élők úgy érzik, hogy nincs vesztenivalójuk, akkor az izraeli hadsereg elrettentő erejétől függetlenül megnő a súrlódás veszélye Izraellel.
A Hamász egyik vezetője szerdán kijelentette, hogy ha Jeruzsálem és a Hamász nem jut egyezségre a gázai kikötő megépítéséről, akkor “robbanás lesz Gázában” – írta a Háárec című izraeli újság honlapja. Musír al-Masri szerint a kikötő ügye palesztin alapjog, amely már előkerült az Izrael és Törökország közötti megbékélést szolgáló tárgyalásokon is.

Ugyanakkor a Hamásszal rivális, mérsékelt palesztin Fatah párt egyik vezetője a Háárecnek azt mondta, nem hisz abban, hogy a közeljövőben létrejönne a kikötő. Szerinte “annak megépítése izraeli érdek lenne, mert Jeruzsálem a Hamász további uralmát szeretné Gázában, hogy megakadályozza a két rivális palesztin párt, a Hamász és a Fatah kiegyezését”.

A Gázai-övezet kikötője ügyében eddig legalább öt javaslat került napirendre: egy egyiptomi területen, a Sínai-félsziget partvidékén, al-Arisnál épülő létesítmény, egy mesterséges kikötő felhúzása szemben a gázai partvidékkel, egy kikötőhely az övezet területén a gázai part területén, vagy elkülönített rész az asdódi vagy egy ciprusi, már létező kikötőben.
Izraelben a Háárec szerint a magas rangú katonatisztek és több miniszter elvileg támogatják az ügyet, különösen, ha cserébe sikerül hosszú távú tűzszünetben is megállapodni. A kérdés mégsem egyszerű, mert Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Móse Jaalón védelmi miniszter ellenzi a gázai kikötő tervét.

Már a legutóbbi, 2014-es háború előtt is a tengeri kereskedelem kapujának létrehozása volt a Hamász egyik legfontosabb követelése, amit Izrael és Egyiptom is elutasított. Jelentős előrehaladás azóta sem történt az ügyben, noha több európai kormány és Katar is támogatja ezt a palesztin követelést.

[popup][/popup]