Izrael nem adja ki a rákban meghalt terrorista holttestét a palesztinoknak

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Beni Gantz védelmi miniszter szerda reggel egy helyzetértékelés végén úgy döntött, hogy Nasszer Abu Hmeid, az Al-Aksza Mártírok Brigádja terrorcsoport egyik alapítójának holtteste Izraelben marad, és nem adják át a Palesztin Hatóságnak.

Benny Gantz izraeli védelmi miniszter

Egy körülbelül két évvel ezelőtti kabinethatározat lehetővé teszi Izraelnek a gyilkosságban, személy megsebesítésében és fegyverek birtoklásában érintett terroristák holttestének birtoklásának kiterjesztését, még akkor is, ha nem a Hamász terrorszervezethez tartoznak.

A holttestek kiadásának késleltetése az izraeli foglyok és eltűntek hazahozása céljából történik. A Hamasz évek óta két izraeli civilt valamint két izraeli katona holttestét tartja vissza és nem hajlandó őket kiadni.

Mindemellett Gantz visszautasította azokat a hamis állításokat, amelyek Izrael kezét vélték felfedezni a terrorista halála mögött.

Az 51 éves Abu Hmeidnél tavaly augusztusban tüdőrákot diagnosztizáltak, állapota azóta romlott, a rákos sejtek elterjedtek az egész testében, beleértve az agyát is, állítja a Palesztin Foglyok és Ex-fogolyok ügyeinek Bizottsága.

A Bizottság más palesztin csoportokkal együtt gondatlansággal és Abu Hmeid szándékos meggyilkolásával vádolta a Börtönszolgálatot, mondván, hogy a rákot korábban diagnosztizálniuk kellett volna és jobban kezelni.

A Börtönszolgálat visszautasította a vádat, mondván, hogy a fogoly „rendszeres és gondos ellátásban részesült az Izraeli Börtönszolgálat egészségügyi személyzetétől és külső szakemberektől”.

Teljes cikk

Címkék:civil foglyok, fogolycsere, halott katonák, Hamasz

[popup][/popup]