Izrael és Szudán megállapodott, hogy normalizálja kapcsolatait

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izrael és Szudán az ellenségeskedés hosszú időszaka után elhatározta, hogy normalizálja kapcsolatait – közölték izraeli tisztségviselők hétfőn, miután Benjámin Netanjahu izraeli ügyvezető miniszterelnök és Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok, az északkelet-afrikai ország civil-katonai “szuverén tanácsának” vezetője találkozott az ugandai Entebbében.

Abdel-Fattáh al-Burháni és Benjamin Netanjahu

 

“Megegyezés született arról, hogy (a két ország) megkezdi együttműködését, normális mederbe kívánja terelni kapcsolatait” – olvasható a kétórás megbeszélésről beszámoló izraeli közleményben.

A Reuters hírügynökség szerint a kapcsolatok javítása fontos muníciót jelent Netanjahu számára a március 2-án esedékes választásokra, ennek eredményeként lehetővé válhat ugyanis az Izraelben illegálisan dolgozó külföldiek mintegy ötödét kitevő szudániak hazaszállítása. Ez utóbbiak eddig azzal érveltek: nem térhetnek vissza hazájukba, mert ott megtorlás várja őket, amiért Izraelbe utaztak.

“Netanjahu hisz abban, hogy Szudán új és pozitív irányba indult el” – áll az izraeli közleményben, amely szerint a szudáni vezető pedig abban érdekelt, hogy Izrael segítse országát a modernizációs folyamat útján, segítsen kiszakítani Szudánt az elszigeteltségből.

Az ellenséges viszony rendkívül hosszú időszakra nyúlik vissza: a Kartúmban 1967. szeptember 1-én megtartott arab csúcsértekezlet “három nem” néven elhíresült döntése értelmében az arab országok nem ismerik el a zsidó államot, nem tárgyalnak vele, és nem kötnek békét Izraellel. Izrael azóta is biztonsági fenyegetésként tekintett Szudánra.

Azóta viszont, hogy megdöntötték Omar el-Besír elnök tekintélyuralmát, Kartúm elhatárolta magát Irán politikájától, már nem jelent fenyegetést Izrael számára – vallják izraeli tisztségviselők.

Omar el-Besírt tavasszal, hónapokon át tartó tömegtüntetéseket követően mozdította el hivatalából az ország hadserege, majd hosszú hónapokon át tartó patthelyzet alakult ki, mert a Besír ellen tiltakozók és az ellenzék nem akarta elfogadni, hogy hosszabb távon a katonaság vezesse az országot, és a tüntetések folytatódtak, míg végül az ellenzéknek sikerült megállapodnia a hadsereggel a hatalom megosztásáról. Így a mostani vezetés a választásokig tartó hároméves átmeneti időszakban irányítja az országot.

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei brüsszeli tanácskozásukon tavaly decemberben elfogadott állásfoglalásukban megállapították: Szudánban a politikai átmenet történelmi lehetőséget kínál egy békés, demokratikus és virágzó állam megteremtésére, miközben az ország sikere továbbra is kulcsfontosságú a tekintetben, hogy mind Afrika szarván, mind pedig a tágabb régióban stabil helyzet alakuljon ki – állapították meg hétfőn. (MTI)

 

[popup][/popup]