Izrael – Dél-Libanon: Megtalálták és feltárják a Hezbollah első alagútját

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli hadsereg közölte, hogy feltárta az első határokon átnyúló támadóalagutat, amelyet a libanoni Hezbollah terrorszervezet ásott Kafr Kila libanoni falutól délre az izraeli Metulla közösség felé.

a határokon átnyúló Hezbollah-alagút fotó: Izraeli Védelmi Erők

“Jelenleg az Izraeli Védelmi Erők katonái az alagút lokalizálásával műszaki és operatív intézkedéseket végeznek a semlegesítés előtt,” – nyilatkozta a hadsereg.

Ez az első alagút, amelyet a hadsereg az újonnan indított Északi Pajzs művelet részeként leplezett le. Az akció célja, hogy megtalálja és megsemmisítse a Libanonból átnyúló föld alatti támadó járatokat.

“Az alagút átnyúlt izraeli területre, de nem jelentett közvetlen veszélyt a terület lakóira,” – hangsúlyozta a hadsereg.

A terroralagút egy kfar kilai ház alól indult és mintegy 40 méter hosszan nyúlt át Izraelbe. A 2 méter magasságú és szélességű járatot kb. 25 méter mélyen ásták, hossza kb. 200 méter, jelentősen nagyobb, mint a gázai Hamász terrorszervezet alagútjainak többsége.

Az akció elindításának időzítesével kapcsolatos spekulaciók eloszlatása érdekében a katonai szóvivő azt nyilatkozta, hogy a művelet időpontját már jóval a déli eszkaláció előtt kitűzték és titokban tartották, hogy a meglepepetés erejével hasson. “Nincs itt szó cinizmusról…Ez nem egy olyan akció, amit tegnap éjszaka hagytak jóvá.”

Benjamin Netanjahu miniszterelnök megígérte, hogy további lépéseket tesz, beleértve titkos akciókat is, hogy megvédje Izraelt a Hezbollah erőfeszítései ellen.

Teljes cikk.

[popup][/popup]