Izrael: csapaterősítés az északi határnál, harci készültségben a Hezbollah is

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Hezbollah-terrorsejt behatolási kísérletét követően az Izraeli Védelmi Erők kedden Twitteren közölte, hogy megerősítette az Északi Parancsnokság határ mentén állomásozó csapatait fejlett fegyverek, hírszerzési felszerelés és különleges erők kihelyezésével.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök biztonsági konzultáció közben északon 2020. július 28. fotó: Kobi Gideon/GPO

A 12-es csatorna riportja szerint a hadsereg arra számít, hogy a libanoni Hezbollah terrorszervezet támadására még csütörtök előtt sor kerülhet (Eid al-Adhá muszlim áldozati ünnep), a katonai tisztviselők rámutattak, hogy a terrorszervezet az izraeli hadsereghez hasonlóan magas készültségben van a határnál.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a nap folyamán látogatást tett az északi határ menti régióban, találkozott Aviv Kochavi vezérkari főnökkel valamint más vezető parancsnokokkal és tájékoztatást kapott a biztonsági helyzetről.

„A tegnapi akció fontos volt; megakadályozott egy behatolást a területünkre. Minden, ami most zajlik, egy kísérlet eredménye Irán és libanoni megbízottjai részéről, hogy katonailag megvessék a lábukat a térségünkben” – mondta Netanjahu, azzal vádolva a terrorszervezet vezetőjét, Hasszán Naszrallahot, hogy az iráni érdekeket szolgálja Libanon rovására.

„Nem ajánlom senkinek, hogy tesztelje az Izraeli Védelmi Erőket vagy Izraelt. Eltökéltek vagyunk, hogy megvédjük magunkat és azt javaslom, hogy a Hezbollahnak fontolja meg ezt az egyszerű tényt. Izrael készen áll bármilyen forgatókönyvre.”

Az Izraeli Védelmi Erők hétfő délután Twitteren egy folyamatban lévő „biztonsági incidens”-ről számolt be a Libanonnal közös határnál Har Dov területén, és elrendelte a lakosoknak, hogy maradjanak otthon.

A hadsereg lezárta a környező utakat és kiürítette a területet.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Hidai Zilberman dandártábornok az incidens után közölte, hogy egy 3-5 fős Hezbollah-terrorsejt lépte át a nemzetközileg elismert kék határt, hogy támadást hajtson végre Har Dov területén. Az őrszemek azonban észlelték őket, és a csapatok fegyverrel és tanktűzzel visszakergették a terroristákat Libanonba. Az izraeli csapatok sérülés nélkül megúszták az incidenst.

A katonai szóvivő tagadta a libanoni média állítását, miszerint Kornet páncéltörő rakétát lőttek ki egy izraeli tankra. Ugyanakor megjegyezte, hogy komplex és feszült napok elé nézünk.

Az incidens után a hadsereg magas készültségben maradt, de a lakosok számára kiadott korlátozásokat feloldották.

Teljes cikk

[popup][/popup]