Izrael beengedi az Izrael bojkottját szorgalmazó amerikai kongresszusi képviselőket

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael amerikai nagykövete, Ron Dermer pénteken azt mondta, hogy Izrael nem fogja megakadályozni a Kongresszus két BDS támogató tagja közeljövőben esedékes belépését az országba.

Ilhan Omar és Rashida Tlaib

„A kongresszus tiszteletben tartása és az Izrael és az Egyesült Államok közötti mély barátság miatt Izrael nem fogja megakadályozni a Kongresszus bármely tagjának belépését a területére,” idézte Dermer nyilatkozatát az izraeli média.

Ilhan Omar és Rashida Tlaib demokrata képviselőnők utazási tervéről a Jewish Insider írt először szerdán, kiemelve, hogy Omar szerint az utazás nagy hangsúlyt fog fektetni a “palesztin megszállt területekre” (Júdea és Szamária).

Az izraeli törvény lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy megtagadják az országba való belépést azoknak, akik támogatják az ország elleni bojkottot. Azonban ha a Külügyminisztérium úgy ítéli meg, hogy a belépés megtagadása veszélyezteti Izrael külpolitikai kapcsolatait javaslatot tehet a Stratégiai Minisztériumnak és a Belügyminisztériumnak, hogy tegyen kivételt a politikai vagy diplomáciai személyekkel szemben.

A Haaretz napilap csütörtökön arról számolt be, hogy az ügy érzékenységére való tekintettel a végső döntést Benjamin Netanjahu miniszterelnök fogja meghozni. Később azonban a témában jártas tisztviselők azt mondták, a miniszterelnök valószínűleg kikéri a Nemzetbiztonsági Tanács véleményét.

Csütörtökön Aida Touma-Sliman arab-izraeli Knesszet-képviselő szolidaritásul levelet küldött az amerikai törvényhozóknak, hogy „kifejezzem nagyra becsülésemet fáradhatatlan munkátok iránt a palesztin nép nevében”.

„Amikor Trump elnök ördögi támadásairól olvastam, megrázott a hasonlóság az ő rasszista felbujtása és amit közeli szövetségese, Benjamin Netanjahu alkalmaz.”

Teljes cikk

[popup][/popup]