Izrael: a leköszönő miniszterelnök tüntetésre buzdít az alakulóban lévő kormány ellen

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Jáir Lapid leköszönő izraeli miniszterelnök pénteken keményen bírálta a Likud elnöke, Benjamin Netanjahu a hatalom küszöbén álló kormányát, amelyben szélsőjobboldali, vallásos és kahanista pártok is vannak, és felszólította az izraelieket, hogy menjenek az utcára tüntetni.

,,Mi egy kormány célja? – kérdezte Lapid egy Facebook-bejegyzésben. „A kormány egy olyan testület, amelynek az életünket kell irányítania, rendet teremteni, prioritásokat felállítani. A valóság folyamatosan változik, ezért a kormánytól elvárják a stabilitás megteremtését, az egyensúly megteremtését a különböző erők – egészségügy és gazdaság, biztonság és külpolitika, rövid és hosszú táv – között.”

,,Ezek összetett és fontos feladatok, és a köztük lévő egyensúly döntő fontosságú” – folytatta. „A rendszer természetesen hajlamos a zavarokra. A miniszterelnök és miniszterei felelősek a stabilizálásért, annak biztosításáért, hogy a polgárokért dolgozzon.”

Lapid szerint a Netanjahu által alakított kormány koalíciós megállapodások köt és az ultraortodox, szélsőjobboldali arab- és LMBT-ellenes törvényhozókhoz igazodik és „eszement”: ,,Nem lehetett másképp leírni, ami történik”, fogalmazott és hozzátette, hogy ,,a Likud junior partnerré vált saját kormányában”.

,,Netanjahu gyenge, és fiatalabb és eltökéltebb partnerek zsarolják. Kezelhetetlen struktúrát, kormányozni képtelen kormányt hoznak létre.”

 

[popup][/popup]